Potravinárstvo

Budúcnosť školských jedální? Samoobslužný pult je už realitou v Čechách

Pri slovnom spojení školská jedáleň sa mnohým vybavia nie práve najlepšie spomienky. Povinnosť zjesť, čo bolo na tanieri, bez ohľadu na chuť, u niektorých spôsobila celoživotný odpor k určitým jedlám. Proti tomu sa rozhodla bojovať základná škola v Českej republike, ktorá zaviedla revolučný spôsob stravovania – otvorila „bezodpadovú“ jedáleň, kde si deti obedy naberajú samy. […]

čítajte viac

V Čechách môže dôjsť k zmenám v jedálničku v školských jedálňach

Štátny zdravotný úrad v ČR pripravuje novú vyhlášku, ktorá by mohla zásadne zmeniť to, čo budú školáci v školách obedovať. Podľa novej vyhlášky čaká deti v školách viac rýb, strukovín, ovocia, zeleniny a rastlinných tukov, a naopak menej mäsa, tukov a cukrov v nápojoch. V súčasnosti je ryba v jedálničku povinná raz za dva týždne, […]

čítajte viac

„Technika“ nie je len o mužoch, Top študentkou je Miroslava Mališová z STU

Absolútnou víťazkou a Top študentskou osobnosťou Slovenska v akademickom roku 2022/2023 sa stala vedkyňa Miroslava Mališová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Súčasne sa stala aj laureátkou ceny Študentská osobnosť Slovenska za Prírodné vedy a chémiu a Ceny Uniqa za udržateľnosť. Výsledky jej výskumu majú ohlas po celom svete. Miroslava Mališová sa od bakalárskeho štúdia […]

čítajte viac

Vitajte v revolučnom svete lovcov algoritmov. Staňte sa moderným inžinierom

Na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorá je dlhodobo najlepšou technickou fakultou na Slovensku, sa nevenujeme len chémii a potravinárstvu, ale aj automatizácii a informatizácii v týchto oblastiach. Prof. Ing. Michal Kvasnica, PhD. vedie Ústav automatizácie, informatizácie a matematiky (ÚIAM), ktorý sa zaoberá vývojom riadiacich systémov a algoritmov, ktoré […]

čítajte viac