V Čechách môže dôjsť k zmenám v jedálničku v školských jedálňach

14. 8. 2024 | Aktuality
V Čechách môže dôjsť k zásadným zmenám v jedálničku v školských jedálňach

Štátny zdravotný úrad v ČR pripravuje novú vyhlášku, ktorá by mohla zásadne zmeniť to, čo budú školáci v školách obedovať. Podľa novej vyhlášky čaká deti v školách viac rýb, strukovín, ovocia, zeleniny a rastlinných tukov, a naopak menej mäsa, tukov a cukrov v nápojoch. V súčasnosti je ryba v jedálničku povinná raz za dva týždne, po novom by mala byť zaradená každý týždeň. Rovnako je v pláne obmedzenie sladených nápojov s 2,5 g cukru v 100 ml a ochutených mliečnych nápojov na 2 mesačne. 

Kritici tejto vyhlášky hovoria, že deti nie sú natoľko zvyknuté na stravu obsahujúcu ryby a strukoviny, a zároveň upozorňujú na to, že úroveň prípravy jedál sa líši v školských jedálňach a v reštauráciách, v ktorých si rybu či strukoviny radi objednáme. V dôsledku toho očakávajú, že vyhláška spôsobí, že sa začne vyhadzovať viac jedla, pretože ho stravníci nebudú chcieť jesť. 

Niekedy sa zdá, že v téme školských jedální sú len dva tábory – tí čo na ne spomínajú len v tom najlepšom, a tí, ktorým vytvorila blok v konzumácii niektorých jedál na celý život. Čo si o takejto zmene v jedálničku myslíte vy? A ako spomínate na svoju školskú jedáleň? 

Ďalšie články k téme

„Technika“ nie je len o mužoch, Top študentkou je Miroslava Mališová z STU

Absolútnou víťazkou a Top študentskou osobnosťou Slovenska v akademickom roku 2022/2023 sa stala vedkyňa Miroslava Mališová z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Súčasne sa stala aj laureátkou ceny Študentská osobnosť Slovenska za Prírodné vedy a chémiu a Ceny Uniqa za udržateľnosť. Výsledky jej výskumu majú ohlas po celom svete. Miroslava Mališová sa od bakalárskeho štúdia […]

čítajte viac