Prípravné kurzy na medicínu

29. 9. 2024
Prípravné kurzy na medicínu

Štúdium medicíny vyžaduje veľa času, trpezlivosti a dôkladnej prípravy. Inak to nie je ani pri príprave na prijímacie skúšky, ktoré predstavujú prvú veľkú výzvu v živote budúceho medika. Hoci na Slovensku aj v zahraničí pôsobí niekoľko lekárskych fakúlt, väčšina študentov má vybranú tú svoju vysnívanú, na ktorú by sa chcela dostať. Pred nimi však stoja prijímacie skúšky, ktoré sa môžu líšiť na každej fakulte. Rôznia sa najmä kombináciou predmetov, niekde môže byť súčasťou aj ústny pohovor, a niektoré fakulty využívajú modelové otázky, iné nie. Uchádzači o štúdium medicíny si preto často podávajú prihlášky na viacero fakúlt, aby zvýšili svoje šance na prijatie. To však znamená prípravu na rôzne typy prijímacích skúšok.

V tejto situácii môžu výrazne pomôcť prípravné kurzy, ktoré organizujú samotné fakulty – informácie o nich sú dostupné na ich webových stránkach – alebo súkromné spoločnosti. Jednou z nich je aj česká spoločnosť Bmedic, ktorá ponúka prípravné kurzy aj pre slovenské lekárske fakulty, konkrétne pre Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a Jesseniovu lekársku fakultu Univerzity Komenského v Martine. Kurzy začínajú už 18. októbra, čo účastníkom umožní mať dostatok času na absolvovanie 112 lekcií. Prebiehajú online a vedú ich skúsení lektori. Účastníci majú k dispozícii záznamy z lekcií, opakovacie kvízy, študijné materiály a modelové prijímačky.

Cena kurzu je 387 € a registrácia je možná na stránke spoločnosti.

Spoločnosť Bmedic zároveň ponúka prípravné kurzy aj na lekárske fakulty v Českej republike ako aj prezenčné prípravné kurzy. Záujemcovia si tak môžu vybrať formu, aká im najviac vyhovuje.

Ako sa pripravovať na prijímacie skúšky?

Na prijímacie skúšky je dôležité systematicky sa pripravovať a rozvrhnúť si čas efektívne. Začať treba čo najskôr, ideálne niekoľko mesiacov pred samotnými skúškami. Je dobré vytvoriť si harmonogram, ktorý zahrnie všetky potrebné predmety a tému, pričom sa treba zamerať na oblasti, ktoré sú kľúčové pre konkrétnu fakultu, o ktorú máte záujem. Dôležité je venovať dostatok času teoretickému štúdiu, ale aj praktickým cvičeniam, riešeniu modelových otázok a opakovaniu.

Okrem študijných materiálov je užitočné využívať aj online zdroje, spomínané prípravné kurzy či referencie známych, ktorí majú skúsenosti s prijímacími skúškami na medicínu. Skúšky si vyžadujú nielen vedomosti, ale aj schopnosť zvládnuť stres a časový tlak, preto je dôležité pravidelne simulovať skúškové podmienky, aby ste si zvykli na formát a tempo testov. Systematická príprava, dôslednosť a vytrvalosť sú kľúčom k úspechu.

Ako sa vysporiadať so stresom?

Vysporiadanie sa so stresom je neoddeliteľnou súčasťou prípravy na prijímacie skúšky, najmä keď ide o tak náročný odbor, akým je medicína. Je dôležité, aby ste si uvedomili, že stres je prirodzenou reakciou na tlak, no správne zvládnutý stres môže byť aj motivačný. Efektívnou stratégiou je rozdelenie učiva na menšie časti a stanovenie si krátkodobých cieľov. To vám umožní sledovať pokrok a zabrániť pocitu, že máte pred sebou príliš veľkú úlohu. Dôležité je tiež zachovať pravidelný spánkový režim a vyhnúť sa dlhým hodinám učenia bez prestávky, keďže nedostatok spánku a vyčerpanie môžu stres len prehĺbiť. Nakoniec, nezabudnite na podporu od rodiny a priateľov – rozprávať sa o svojich obavách môže výrazne pomôcť znížiť napätie a zvýšiť vašu sebadôveru pred skúškami.

Dôležitým faktorom v práci so stresom je aj poznanie samého seba. Každý totiž na stres reagujeme inak a inak sa s ním aj vysporiadávame. To znamená, že to, čo funguje kamarátovi, nemusí fungovať nám.

Držíme palce pri príprave všetkým uchádzačom o štúdium medicíny. 

Ďalšie články k téme

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Minister školstva, vedy, výskumu a športu, Tomáš Drucker, prišiel s návrhom, ktorý by zásadne zmenil systém maturít z matematiky. Chce ho totiž priblížiť formátu, aký majú maturity z cudzích jazykov, teda takému, v ktorom bude viac úrovní. Odôvodňuje to tým, že nie každý žiak potrebuje rovnakú úroveň: „Žiaci by nerobili len jednu skúšku z matematiky, […]

čítajte viac

Univerzita Komenského pokračuje v rekonštrukcii internátov

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave pokračuje v modernizácii ubytovacích kapacít pre študentov. Rekonštrukcia začala v bloku A, kde boli zatiaľ obnovené zvislé a vodorovné rozvody, sociálne jadrá aj ústredné kúrenie. Tento blok čaká ešte zateplenie strechy, fasády a výmena všetkých okien a balkónových dverí. To však UK nebráni v začatí novej rekonštrukcie internátu Ľudovíta Štúra, […]

čítajte viac

STU organizuje Letnú univerziádu Slovenskej republiky 2024

Od 1. septembra sa začne ďalší ročník najvýznamnejšieho podujatia akademického športu na Slovensku. Už tretíkrát v histórii bude organizáciu tejto udalosti zabezpečovať Slovenská technická univerzita v Bratislave. V dňoch od 1. do 6. septembra 2024 sa na športoviskách STU v Bratislave a Trnave zíde približne 700 študentov a študentiek z univerzít a vysokých škôl z […]

čítajte viac