Korešpondenčný seminár ako náhrada prijímacej skúšky

2. 10. 2024 | Prijímacie konanie
Korešpondenčný seminár ako náhrada prijímacej skúšky

Pre uchádzačov o štúdium vybraných študijných programov na Masarykovej univerzite v Brne môže byť úspešné absolvovanie Interaktívneho biologického seminára (IBIS) alternatívou k prijímacej skúške. Tento seminár je organizovaný vyučujúcimi a odborníkmi z Prírodovedeckej a Lekárskej fakulty MUNI. Prebieha online, pričom účastníci dostávajú v priebehu roka štyri sady interaktívnych otázok z oblasti biológie a medicíny. Každá sada obsahuje 6 úloh. Okrem toho sa môžu riešitelia tešiť na bonusové úlohy a dve víkendové sústredenia. 

Tieto sústredenia poskytujú jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s organizátormi a ostatnými účastníkmi, čo vytvára veľmi inšpiratívne a podnetné prostredie. Zároveň budú mať účastníci  možnosť vyskúšať si experimenty v laboratóriách, objavovať biologicky cenné lokality či prakticky pracovať v teréne. 

Seminár zároveň pomáha prehlbovať vedomosti, rozvíjať analytické schopnosti a naučiť sa pracovať s odbornými textami, často aj v angličtine. S tým súvisí aj to, že 2 zo 6 úloh v jednotlivýcxh sadách je v angličtine. Účastníci si tak zlepšujú porozumenie aj tvorbu výstupov v odbornej angličtine. Pred nástupom na vysokú školu je schopnosť pozorumieť odbornému anglickému textu veľmi hodnotná skúsenosť, keďže sa ju väčšina vašich budúcich spolužiakov bude ešte len učiť počas štúdia.

Okrem možnosti byť prijatý bez prijímacej skúšky (podrobné podmienky sú uvedené na webstránke seminára) je korešpondenčný seminár IBIS skvelým spôsobom, ako si rozšíriť obzory v oblasti prírodných vied a pripraviť sa na akademické štúdium. Každá takáto skúsenoť je zdrojom informácií a skúsenotí, ktoré sa vám môžu hodiť počas štúdia aj po ňom.

Seminár je určený nielen pre študentov, ktorí majú jasný cieľ študovať na Masarykovej univerzite, ale aj pre tých, ktorí chcú získať hlbšie porozumenie prírodným vedám. Je to skvelá príležitosť pre tých, ktorí chcú zažiť aktívnu a praxou obohatenú formu vzdelávania, kde teoretické vedomosti získavajú podporu v reálnych pokusoch a skúsenostiach. Korešpondenčný seminár IBIS neponúka  teda len výhody v prijímacom konaní, ale aj pevný základ pre budúce štúdium. Účastníci si rozvíjajú nielen odborné vedomosti, ale aj kritické myslenie, ktoré je v prírodných vedách nevyhnutné. Naučia sa samostatne riešiť zložité úlohy, analyzovať odborné texty a pracovať s relevantnými zdrojmi. Zároveň získajú cennú skúsenosť so skupinovou prácou počas víkendových sústredení, kde budú mať príležitosť konzultovať a zdieľať svoje poznatky s ostatnými účastníkmi.

Účastníci získavajú schopnosť efektívne a samostatne pracovať s biologickými a medicínskymi informáciami, riešiť úlohy a rozvíjajú si odbornú angličtinu, čo bude pre nich veľkým prínosom aj počas ďalších rokov štúdia.

Ak teda zvažuješ štúdium prírodných vied, určite by si nemal(a) prehliadnuť možnosť zapojiť sa do seminára IBIS.

Ďalšie články k téme

Prípravné kurzy na medicínu

Štúdium medicíny vyžaduje veľa času, trpezlivosti a dôkladnej prípravy. Inak to nie je ani pri príprave na prijímacie skúšky, ktoré predstavujú prvú veľkú výzvu v živote budúceho medika. Hoci na Slovensku aj v zahraničí pôsobí niekoľko lekárskych fakúlt, väčšina študentov má vybranú tú svoju vysnívanú, na ktorú by sa chcela dostať. Pred nimi však stoja […]

čítajte viac

Veľký prehľad prázdnin 2024

Školáci majú za sebou ďalšie prázdniny v tomto školskom roku a tie najbližšie ich čakajú už čoskoro. Jarné prázdniny má však každá oblasť Slovenska v inom termíne. Prinášame vám preto prehľad termínov prázdnin na tento školský rok, ale aj na zvyšok roka. Prečo sú jarné prázdniny vlastne rozdelené podľa oblasti?  Historickým zvykom je, že jarné […]

čítajte viac