Univerzita Komenského pokračuje v rekonštrukcii internátov

1. 8. 2024 | Študentský život
rekonštrukcie internátov

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave pokračuje v modernizácii ubytovacích kapacít pre študentov. Rekonštrukcia začala v bloku A, kde boli zatiaľ obnovené zvislé a vodorovné rozvody, sociálne jadrá aj ústredné kúrenie. Tento blok čaká ešte zateplenie strechy, fasády a výmena všetkých okien a balkónových dverí. To však UK nebráni v začatí novej rekonštrukcie internátu Ľudovíta Štúra, konkrétne bloku B.

Rekonštrukcia začala už po skončení letného semestra, teda od konca júna. Do tohto času majú študenti aj platné zmluvy, takže na tých sa nič nemení. Zmeny nastanú až po začatí rekonštrukcie. „Počas rekonštrukcie bude dotknutý blok vyňatý z ubytovacích kapacít. Tento akademický rok univerzita ubytovala všetkých záujemcov, čo bolo približne 30 percent z celkového počtu študentov univerzity. Budúci rok budú kapacity postačovať na ubytovanie približne 24 percent z celkového počtu študentov,“ objasnila hovorkyňa UK Eva Kopecká.

V dôsledku tohto zníženia kapacít je UK pripravená poskytnúť študentov tipy na alternatívne ubytovanie.

Celková doterajšia investícia do modernizácie Internátu Ľudovíta Štúra predstavuje 10 348 523,84 eur. Financovanie pochádza z vlastných zdrojov UK, nakoľko bratislavské univerzity v minulosti nemali možnosť čerpať eurofondy.

Univerzita Komenského sa snaží investovať do modernizácie internátov a budovať tak kvalitné a dostupné ubytovanie pre študentov. Rekonštrukcia je nevyhnutná z dôvodu havarijného stavu internátu. Vedenie univerzity plánovalo túto obnovu ešte v roku  2019, hneď po svojom nástupe. Projekt rekonštrukcie musel prekonať viacero prekážok, ako boli nedostatky v projektovej dokumentácii, pandémia Covid-19 a následná energetická kríza, čo komentoval aj rektor UK Marek Števček: „Naše vedenie prevzalo internáty v katastrofálnom stave. Ich rekonštrukcia mala prebehnúť už dávno. Po pandémii sme dúfali, že sa táto investícia zaradí medzi vládne priority. Dostali sme sa však do stavu, keď nám neostáva nič iné, ako začať s rekonštrukciou z vlastných zdrojov a súbežne hľadať ďalšie možnosti financovania.”

Univerzita si uvedomuje, že priestory, v ktorých v súčasnosti bývajú študenti nie sú vyhovujúce. Preto je cieľom rekonštrukcie zmodernizovať priestory a vytvoriť pre študentov komfortné a funkčné prostredie, a to aj napriek mnohým prekážkam.

Aké sú výhody bývania na internáte?

Nižšie náklady: Nájomné na internáte je zvyčajne lacnejšie ako prenájom súkromného bytu, najmä v univerzitných mestách. V cene ubytovania sú často zahrnuté aj poplatky za energie a internet.

Praktická poloha: Internáty sa nachádzajú v blízkosti univerzitných areálov, čo umožňuje študentom ľahký prístup na prednášky, do knižníc a ďalších univerzitných zariadení.

Spoločenský život: Internát ponúka študentom skvelú príležitosť spoznať nových ľudí a nadviazať priateľstvá. Na internáte sa koná mnoho spoločenských aktivít a podujatí, ktoré študentom umožňujú stretnúť sa s ľuďmi so spoločnými záujmami.

Samostatnosť: Bývanie na internáte je pre mnohých študentov prvou skúsenosťou s bývaním mimo domova. To im umožňuje rozvíjať samostatnosť a zodpovednosť za svoje prostredie a život.

Príprava na budúci život: Bývanie na internáte môže študentov naučiť cenným životným zručnostiam, ako je upratovanie, varenie, zdieľanie priestoru s ostatnými a riešenie konfliktov.

Univerzita Komenského v Bratislave aktívne pracuje na zlepšení ubytovacích podmienok pre svojich študentov. Modernizácia internátov, aj napriek početným prekážkam, je kľúčovým krokom k vytvoreniu kvalitného a komfortného prostredia. Univerzita týmto spôsobom ukazuje svoje odhodlanie podporovať študentov nielen v ich vzdelávacom procese, ale aj v každodennom živote, a zabezpečiť im čo najlepšie podmienky na štúdium a rozvoj.

Ďalšie články k téme

Študentov na internáte UK Mlyny čakajú novinky

Svoj život na Mlynoch si pamätá veľa študentov. To a samotný čas sa podpísalo na vzhľade a aj funkčnosti internátu. Avšak starým priestorom bude už čoskoro koniec a dokonca prvé zmeny je vidieť už teraz. Internát má prejsť rekonštrukciou infraštruktúry, ale aj samotných izieb. V súčasnosti sú prerobené kúpeľne v bunkách, v ktorých býva 5 […]

čítajte viac