Prihlášky na 4. ročník Protikorupčnej akadémie sú otvorené 

22. 8. 2024 | Aktuality
Prihlášky na 4. ročník Protikorupčnej akadémie sú otvorené

Ide o ďalšiu skvelú vzdelávaciu aktivitu, ktorej sa môžeš venovať popri svojich bežných povinnostiach. Ide o bezplatný 10-mesačný program pre mladých ľudí vo veku 17 až 28 rokov. Zameriava sa na vzdelávanie, osvetu a aktivizáciu mládeže. Vďaka programu získajú účastníci teoretické aj praktické zručnosti potrebné pre boj proti korupcii a budú pripravení zasiahnuť proti podvodom vo svojom meste.

Ako program prebieha?

Celá akadémia štartuje víkendovým úvodným tréningom v Bratislave, ktorý sa tento rok uskutoční od 4. do 6. októbra. Účastníkov čakajú zážitkové workshopy, intenzívne vzdelávačky od expertov z oblasti protikorupčného boja, aktivizmu a komunikácie, kreatívne prednášky a nebudú chýbať ani inšpiratívni hostia a hosťky. 

Druhá fáza programu zahŕňa realizáciu vlastného individuálneho alebo skupinového projektu. Môže ísť o inšpiratívne podujatie, kontrolu podozrivých zákazok v tvojom meste, protikorupčný blog s mravčou investigatívnou prácou alebo iný kreatívny spôsob, ktorým upozorníš na nemorálne či korupčné správanie. Počas celého procesu budú účastníkom k dispozícii skúsení odborníci s dlhoročnými skúsenosťami, a zároveň sa môžu tešiť na online workshopy.

Poslednou fázou je slávnostné ukončenie, ktoré sa bude konať v júli. Okrem prevzatia certifikátu o absolvovaní budú mať účastníci príležitosť vymeniť si skúsenosti a nadobudnuté znalosti z realizovaných projektov.

V akadémii sa budeš učiť od najlepších odborníkov, ktorí ti odovzdajú cenné vedomosti a zručnosti v oblasti verejnej kontroly, začiatkov investigatívy, vhodného formulovania reakcií na argumenty, upozorňovania na podvody, a tiež v tom, ako naštartovať svoje kreatívne myslenie. To všetko a mnoho ďalších dôležitých tém ťa pripraví na efektívny boj proti korupcii.

Ak sa chceš zúčastniť Protikorupčnej akadémie, je potrebné vyplniť prihlášku do 6. septembra. Organizátori následne vyberú 30 najlepších uchádzačov, ktorí získajú príležitosť absolvovať 10-mesačné vzdelávanie s Nadáciou Zastavme korupciu. 

Aké sú výhody účasti na takejto akadémií?

Samozrejmosťou sú odborné znalosti a zručnosti, vďaka ktorým účatníci majú možnosť hĺbkovo porozumieť danej téme. Výhody však siahajú ešte ďalej:

  1. Osobnostný rast: Takéto programy podporujú rozvoj osobnostných vlastností, ako sú kritické myslenie, rozhodnosť, odolnosť voči tlaku a schopnosť pracovať v tíme. Mladí ľudia sa učia, ako efektívne riešiť problémy a čeliť výzvam, čo im pomáha nielen v profesijnom, ale aj osobnom živote.
  2. Zvýšenie občianskej angažovanosti: Programy zamerané na protikorupčné aktivity často vedú k zvýšeniu občianskej uvedomelosti a angažovanosti. Účastníci sa naučia, ako aktívne prispievať k spoločenskému dianiu a stávajú sa z nich informovaní a aktívni občania, ktorí sú ochotní bojovať za spravodlivosť a transparentnosť vo svojom okolí.
  3. Networking a budovanie kontaktov: Účasť na takejto akadémii umožňuje mladým ľuďom stretnúť sa s rovesníkmi, ktorí zdieľajú podobné záujmy a hodnoty, ako aj s odborníkmi z rôznych oblastí. Tieto kontakty môžu byť užitočné v budúcnosti pri hľadaní pracovných príležitostí, spoluprácach alebo ďalšom vzdelávaní.
  4. Posilnenie sebadôvery: Práca na vlastných projektoch, riešenie reálnych problémov a vystupovanie pred publikom posilňujú sebadôveru a umožňujú mladým ľuďom uvedomiť si svoj potenciál a schopnosti. Úspech v takomto prostredí často vedie k väčšiemu sebavedomiu v ďalšom osobnom a profesionálnom živote.
  5. Praktické skúsenosti: Účastníci majú možnosť priamo aplikovať nadobudnuté vedomosti v praxi, či už ide o realizáciu projektov, vedenie tímov alebo riešenie konkrétnych situácií v oblasti boja proti korupcii. Tieto skúsenosti sú veľmi cenné a často prevyšujú to, čo sa naučia v tradičnom vzdelávacom prostredí.

Celkovo vzaté, takéto akadémie, bez ohľadu na ich tému zamerania, nielenže poskytujú vzdelanie a praktické skúsenosti, ale tiež motivujú mladých ľudí k tomu, aby sa stali aktívnymi a zodpovednými členmi spoločnosti. Navyše každá akvita naviac je vždy len prínosom, a to ako z osobnostného hľadiska, tak pre uplatnenia sa.

Ďalšie články k téme

Ako by dopadli voľby do Európskeho parlamentu, keby volili stredoškoláci?

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu už nejaký čas poznáme. Dokonca sa už noví poslanci zabývali vo svojich nových kanceláriách. Avšak skutočných volieb sa však konali aj simulované voľby na stredných školách. Zapojilo sa do nich 61 gymnázií a 50 odborných škôl, čo celkovo tvorilo viac ako 35 000 žiakov. Odovzdaných bolo 11 116 platných hlasov.  […]

čítajte viac

Staň sa stážistom či stážistkou pre Stále zastúpenie SR pri EÚ

Ak chcete byť v centre diania a pri tvorbe politik Európskej únie, ktoré majú dopad na každodenný život občanov, neváhajte sa prihlásiť na stáž Stáleho Zastúpenia Slovenskej republiky pri EÚ v Bruseli a získajte cenné skúsenosti do osobného a profesijného života. Stáž je určená pre študentov a študentky vysokých škôl minimálne druhého ročníku bakalárskeho štúdia a vyššie, vrátane doktorandského štúdia. Prihlásiť sa […]

čítajte viac

Leto má byť časom na odpočinok. Je to však naozaj tak?

Žiaci a študenti sa každý rok tešia na to, ako si prevezmú vysvedčenia alebo ako budú odchádzať z poslednej úspešnej skúšky. To sú míľniky, za ktorými pre mnohých čaká vytúžené leto a predstava oddychu. Táto predstava sa však nemusí vždy stretnúť s realitou. Aj keď má každý úplne inú predstavu o forme odpočinku, veľa mladých […]

čítajte viac