Ako by dopadli voľby do Európskeho parlamentu, keby volili stredoškoláci?

28. 7. 2024 | Aktuality
voľby do Európskeho parlamentu

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu už nejaký čas poznáme. Dokonca sa už noví poslanci zabývali vo svojich nových kanceláriách. Avšak skutočných volieb sa však konali aj simulované voľby na stredných školách. Zapojilo sa do nich 61 gymnázií a 50 odborných škôl, čo celkovo tvorilo viac ako 35 000 žiakov. Odovzdaných bolo 11 116 platných hlasov. 

Medzi stredoškolákmi je jasným lídrom Progresívne Slovensko so ziskom 38,28 % hlasov. Ďaleko za ním sa umiestnila strana Smer s 6,42 % a na treťom mieste by bolo hnutie Republika so ziskom 5,86 %. Za nimi by nasledovala SaS s 5,6 % a poslednou stranou so zástupcami v Európskom parlamente by bola ĽSNS prekračujúca hranicu 5 % len o 0,14 percentuálnych bodov. 

Okrem samotných strán mali stredoškoláci možnosť označiť aj preferovaných kandidátov. Za stranu PS by sa europoslancami stali Veronika Cifrová Ostrihoňová, Ľudovít Ódor, Martin Hojsík, Ľubica Karvašová, Miroslav Kocúr, Michal Wiezik, Lucia Yar, Andreas Rusnák, Martin Poliačik a Sofia Karina Trommlerová. Za Smer-SD by sa do parlamentu dostali Erik Kaliňák a Ľuboš Blaha, za Republiku Milan Uhrík, za SaS by to bol Richard Sulík a za ĽSNS Marián Kotleba. 

Možnosť hlasovať v simulovaných voľbách majú žiaci už od roku 2014, kedy vznikla iniciatíva Študentské voľby. Vďaka nej majú žiaci možnosť vyjadriť svoj názor, ale zároveň ide o spôsob edukácie mladých. 

Konali sa simulované voľby aj na tvojej škole? 

Ďalšie články k téme