Leto má byť časom na odpočinok. Je to však naozaj tak?

8. 7. 2024 | Študentský život
Leto má byť časom na odpočinok

Žiaci a študenti sa každý rok tešia na to, ako si prevezmú vysvedčenia alebo ako budú odchádzať z poslednej úspešnej skúšky. To sú míľniky, za ktorými pre mnohých čaká vytúžené leto a predstava oddychu. Táto predstava sa však nemusí vždy stretnúť s realitou. Aj keď má každý úplne inú predstavu o forme odpočinku, veľa mladých ľudí si na konci augusta či septembra povie, že si vlastne nestihlo dať pauzu. Prečo to tak je?

Víkendov nie je tak veľa

Keď sa pozriete do kalendára, zistíte, že prázdninových víkendov nie je zďaleka toľko. Teraz keď sa zamyslíte nad tým, kedy je množstvo podujatí a iných aktivít, v mnohých prípadoch zistíte, že to je práve cez víkend. A ani sa nenazdáte a zrazu máte plný takmer každý víkend.

Máme pocit, že 8 či viac týždňov je viac než dosť

V porovnaní s inými prázdninami sú tie letné objektívne, ale aj psychologicky dlhšie. Z toho dôvodu zvykneme pracovať s tým, že máme na všetko čas. Takže sa zrazu stane, že prvý týždeň ani nevieme, ako prešiel, ľahko sa k nemu pridá druhý a zrazu je polka prvého prázdninového mesiaca za nami.

Odkladáme si všetko na leto

Stalo sa vám už niekedy, že ste si o niečom povedali, že to spravíte cez leto? Že na to v tej chvíli nebol čas? Je to prirodzené a súvisí to s bodmi vyššie. Pokiaľ sa objaví niečo, na čo v hektickom období nemáme úplne priestor, zvykneme to posunúť na čas, o ktorom si myslíme, že bude voľnejší. Opak však môže byť pravdou a zrazu ani leto nie je tým obdobím, kedy máte čas alebo ste si toho odložili príliš veľa.

Všetky body vyššie sú situácie, ktoré sa dejú každému. Pokiaľ ste sa v tom našli, nemusíte mať obavu, deje sa to všetkým. Čo však ale spraviť pre to, aby ste si na konci prázdnin mohli povedať, že sa cítite odpočinutí?

Plánujte

Množstvo letných aktivít je predvídateľných. Festivaly a iné akcie majú stanovené termíny, na mnohé máte už dokonca lístky. Spíšte si teda prehľad tých, o ktorých už viete, že sa ich zúčastníte. Kľudne na papier, do mobilu, v každom prípade s použitím kalendára. Ten je zásadný v tom, že v ňom uvidíte jednotlivé termíny a pomôže vám si vizualizovať to, kedy čas máte a nemáte.

Nájdite si čas na seba

Keď máte spracovaný prvý krok, a teda vypísané aktivity v kalendári alebo s jeho použitím, označte si dni a časy, kedy vás nič nečaká. Z týchto blokov si vyberte také, ktoré si záväzne rezervujete na čas pre seba. Môžu to byť všetky, ale myslite na to, že sa môžu objaviť neočakávané akcie, stretnutia, oslavy, ktoré vám môžu nabúrať vaše plány.

Robte to, čo vás baví

Keď už máte vyhradený čas pre seba, je dôležité si vopred naplánovať aj jeho náplň. Je to z toho dôvodu, aby sa vám nestalo, že zrazu zostanete doma s mobilom v ruke a váš oddych je fuč. Samozrejme, si aktivitu, pri ktorej budete odpočívať, musíte vymyslieť sami, aby bola vám šitá na mieru. Nedá sa totiž jednotne povedať, že toto je oddychová aktivita pre všetkých. Pre niekoho je to prechádzka, pre niekoho čítanie knihy, pre iného dobré jedlo v obľúbenej reštaurácii. Možností je naozaj veľa, dôležité je si len vybrať podľa toho, ako oddychujete práve vy.

Nezabudnite si preto leto nie len naplno užiť, ale aj si nájsť čas na vedomý odpočinok.

Ďalšie články k téme

Plánuješ počas leta brigádovať? Na toto si daj pozor

Mnohí žiaci a študenti venujú svoj voľný čas brigáde, či už na pokrytie nákladov na ubytovanie alebo na prilepšenie si na zábavu. Práca počas školského alebo akademického roka je stále populárnejšia, no v letnom období počet pracujúcich študentov ešte stúpa. Slovenský systém pozná špeciálny typ pracovnej zmluvy, určený práve pre tieto príležitosti – dohodu o […]

čítajte viac

Prechod na vysokú školu: Sprievodca pre prvákov

Vstup na vysokú školu je vzrušujúci míľnik, ktorý prináša nové výzvy a príležitosti. Prechod zo strednej školy na vysokoškolské štúdium si vyžaduje adaptáciu na nový systém výučby, samostatné riadenie času a zodpovednosť za vlastné vzdelávanie. Ak sa to týka aj teba, tento sprievodca ti pomôže s hladkým prechodom na vysokú školu a poskytne užitočné rady […]

čítajte viac