Prechod na vysokú školu: Sprievodca pre prvákov

2. 8. 2024 | Štúdium na vysokej škole
Prechod na vysokú školu

Vstup na vysokú školu je vzrušujúci míľnik, ktorý prináša nové výzvy a príležitosti. Prechod zo strednej školy na vysokoškolské štúdium si vyžaduje adaptáciu na nový systém výučby, samostatné riadenie času a zodpovednosť za vlastné vzdelávanie.

Ak sa to týka aj teba, tento sprievodca ti pomôže s hladkým prechodom na vysokú školu a poskytne užitočné rady a tipy, ako úspešne zvládnuť požiadavky štúdia a zároveň si užiť túto novú a vzrušujúcu etapu života.

Ubytovanie

Ubytovanie je pre väčšinu študentov prichádzajúcich na vysokú školu dôležitým faktorom. Ak uzvažuješ nad ubytovaním na internáte, je dôležité oboznámiť sa s jeho pravidlami a podmienkami. Zisti si informácie o dostupných izbách, vybavení, stravovaní a poplatkoch. 

Tipy:

  • Včasná rezervácia: Internáty sa plnia rýchlo, preto si ubytovanie rezervuj v dostatočnom predstihu, aby si mal/a na výber z rôznych možností.
  • Spolubývajúci: Internáty prideľujú spolubývajúcich náhodne, pokiaľ však chceš bývať s niekým, koho poznáš, zvyčajne to nie je problém. Stačí o tom informovať príslušný internát.
  • Vlastné vybavenie: Izby sú obykle vybavené základom, ako je posteľ, skriňa, stôl a podobne. Nezabudni si však priniesť vlastné veci, ako sú posteľná bielizeň, uteráky, kuchynské potreby a študijné pomôcky.
  • Zoznamovanie: Internát je skvelé miesto na spoznávanie nových ľudí. Zúčastňuj sa spoločenských aktivít a podujatí organizovaných na internáte, spoznáš tak nielen spolužiakov, ale v mnohých prípadoch aj študentov z iných fakúl či ročníkov.

Štúdium a učenie

Vysoká škola kladie dôraz na samostatné štúdium a riadenie času. Na rozdiel od strednej školy sa od teba očakáva, že budeš aktívne participovať na prednáškach, seminároch a budeš si sám/sama vyhľadávať a študovať relevantné materiály.

Tipy:

  • Návšteva prednášok a seminárov: Pravidelná účasť na prednáškach a seminároch je kľúčová pre pochopenie preberanej látky a získanie potrebných informácií.
  • Aktívna participácia: Zapoj sa do diskusií na prednáškach a seminároch a neboj sa klásť otázky.
  • Vypracovávanie úloh: Poctivo plň zadané úlohy a cvičenia, ktoré ti pomôžu upevniť si vedomosti a precvičiť si nadobudnuté zručnosti.
  • Time management: Nauč sa efektívne si rozvrhnúť čas a disciplinovane plniť svoje študijné povinnosti.
  • Vyhľadávanie informácií: Neboj sa vyhľadávať si doplňujúce informácie z rôznych zdrojov, ako sú učebnice, odborné články a online materiály.
  • Študijné skupiny: Vytvor si s kamarátmi študijné skupiny, kde sa navzájom môžete testovať, preberať látku a riešiť problémy.

Sociálny život a voľný čas

Vysoká škola nie je len o štúdiu, ale aj o spoznávaní nových ľudí, nadväzovaní priateľstiev a budovaní sociálnych kontaktov. Zapoj sa do študentských aktivít, krúžkov a klubov, ktoré ťa bavia a súvisia s tvojimi záujmami.

Nástup na vysokú školu je vzrušujúci a zároveň náročný krok. S trochou prípravy a plánovania sa ti však podarí tento prechod zvládnuť bez problémov. Prajeme ti veľa šťastia a úspechov v štúdiu!

Ďalšie články k téme

Staň sa súčasťou výzvy Nádvorie Kampus

Študuješ na Trnavskej univerzite, Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave alebo na Materiálovotechnologickej fakulte STU so sídlom v Trnave? Ak je tvoja odpoveď áno, je čas spozornieť.  Nádvorie Kampus má stále otvorené prihlášky na ďalší ročník svojho ročného rezidenčného programu.  O čo ide? Nádvorie Kampus je určený pre šiestich aktívnych študentov denného štúdia jednej […]

čítajte viac

Štúdium na vysokej škole nie je len o prednáškach

Školský rok sa pre základné a stredné školy už začal, vysokoškolákov to ešte len čaká. Avšak aj pre mnohých z nich je september už mesiacom príprav a objavovania možností pre nasledujúci akademický rok. Jednou z nich je aj členstvo v spolkoch. Práve tie mávajú najmä pre nových študentov na začiatku či pred začiatkom akademického roka […]

čítajte viac