Plánuješ počas leta brigádovať? Na toto si daj pozor

30. 7. 2024
Plánuješ počas leta brigádovať

Mnohí žiaci a študenti venujú svoj voľný čas brigáde, či už na pokrytie nákladov na ubytovanie alebo na prilepšenie si na zábavu. Práca počas školského alebo akademického roka je stále populárnejšia, no v letnom období počet pracujúcich študentov ešte stúpa. Slovenský systém pozná špeciálny typ pracovnej zmluvy, určený práve pre tieto príležitosti – dohodu o brigádnickej práci študenta. Čo je dobré o nej vedieť a na čo si dať pozor? Čítaj ďalej a dozvieš sa viac. 

Podstatou tejto pracovnej dohody je, musí ísť o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce. Preto sa brigádnici najčastejšie zamestnávajú v období, kedy dochádza k nárastu množstva práce. 

Podmienky, ktoré musia byť splnené: 

  • Prvou podmienkou je, aby osoba mohla uzavrieť dohodu o brigádnickej práci študenta, musí mať status študenta. Musí ísť teda o žiakov stredných škôl či študentov prezenčného štúdia na vysokej škole. Na tento typ dohody môžu pracovať aj žiaci a študenti, ktorí končia školu, avšak len do 31. októbra v roku, kedy štúdium dokončili. 
  • Dohodu je možné uzatvárať len do dovŕšenia 26 rokov. Pokiaľ študent dovŕši 26 rokov, je táto zmluva platná do konca roka, kedy tento vek dovŕšil. 
  • Vo všeobecnosti platí, že spodná hranica veku pre uzatvorenie dohody je 15 rokov. 
  • Maximálny počet odpracovaných hodín je stanovený na 20 hodín v priemere. To v praxi znamená, že jeden týždeň môžeš pracovať aj 40 hodín, ale tým sa zníži počet hodín v ďalších týždňoch. Dôležitý je priemer za celú dobu trvania dohody. 
  • Dohoda o brigádnickej práci študenta sa uzatvára na dobu určitú. Na zmluve bude uvedený konkrétny dátum, kedy brigáda končí. Najdlhšie môže byť zmluva uzatvorená na 12 mesiacov.

Ako je to s odvodmi do sociálnej a zdravotnej poisťovne? 

Oproti iným dohodám a zmluvám má brigádnická dohoda výhodu v odvodoch, no len do istej výšky zárobku. Pokiaľ nemá brigádnik plat vyšší ako 200 € za mesiac u jedného zamestnávateľa, nemusí za neho zamestnávateľ odvádzať takmer žiadne odvody. Ide o takzvanú odvodovú odpočítateľnú položku. Pokiaľ má študent(ka) uzatvorených viac takýchto dohôd, môže si túto výhodu uplatniť len u jedného z nich. Pokiaľ si chceš túto odpočítateľnú položku uplatniť, nezabudni to oznámiť svojmu zamestnávateľovi. 

Nástup na brigádu môže byť pre mnohých novinkou a s tým súvisí aj problematika zmlúv. Administratíva je úzko spojená s celým procesom nástupu do novej práce a okrem zmlúv sa môžeš sstretnúť aj s vypĺňaním rôznych formulárov či absolvovaním prehliadok, ktoré sú potrebné na podpísanie dohody so zamestnávateľom. Je to však súčasťou pracovnej skúsenosti a vďaka tomu ťa pri každej ďalšej príležitosti už nič neprekvapí. 

Ďalšie články k téme

Leto má byť časom na odpočinok. Je to však naozaj tak?

Žiaci a študenti sa každý rok tešia na to, ako si prevezmú vysvedčenia alebo ako budú odchádzať z poslednej úspešnej skúšky. To sú míľniky, za ktorými pre mnohých čaká vytúžené leto a predstava oddychu. Táto predstava sa však nemusí vždy stretnúť s realitou. Aj keď má každý úplne inú predstavu o forme odpočinku, veľa mladých […]

čítajte viac

Z druhej ruky nemusí byť len oblečenie

Začiatok akademického roka môže byť náročný z dôvodu množstva informácií, ale aj z toho finančného. Ako začnete postupne chodiť na prednášky, cvičenia a semináre, zistíte, že na každé potrebujete nejaké materiály a knihy. Keď to všetko spočítate, zistíte, že môže ísť o naozaj vysokú sumu. Ako teda nezbankrotovať? Starší spolužiaci Našťastie vysokoškolské prostredie nefunguje len […]

čítajte viac