30 % obyvateľstva na Slovensku má vysokoškolské vzdelanie 

2. 9. 2024 | Aktuality
30 % obyvateľstva na Slovensku má vysokoškolské vzdelanie

Podľa výsledkov výskumu agentúry Eurostat z roku 2022 má na Slovensku vysokoškolské vzdelanie 30 % obyvateľstva. Tento údaj je významným ukazovateľom vzdelanostnej úrovne krajiny a jej potenciálu pre rozvoj v rôznych oblastiach, ako sú veda, technológie, ekonomika a kultúra.

Pozitívnejší obraz prinášajú výsledky výskumu medzi mladou generáciou vo veku 25 až 34 rokov, kde má vysokoškolské vzdelanie až 39,1 % mladých ľudí. Tento trend naznačuje, že mladí ľudia na Slovensku si čoraz viac uvedomujú dôležitosť vysokoškolského vzdelania pre svoju budúcnosť a kariérne možnosti. Zaujímavým faktom je, že v tejto vekovej kategórii je dvakrát viac žien ako mužov s vysokoškolským vzdelaním, čo môže naznačovať zmenu v spoločenských normách a hodnotách týkajúcich sa vzdelania a rodovej rovnosti.

Na čele rebríčka krajín s najvyšším podielom mladých ľudí s vysokoškolským vzdelaním sa umiestnilo Írsko, kde až 62 % mladých ľudí vo veku 25 až 34 rokov má vysokoškolské vzdelanie. Tento výsledok výrazne predbieha priemer Európskej únie, ktorý je na úrovni 42 %. Írsko tak predstavuje príklad krajiny, ktorá úspešne podporuje vzdelávanie mladých ľudí a vytvára podmienky pre ich osobný a profesionálny rozvoj.

Trend viditeľný aj na Slovensku, kde je vysokoškolské vzdelanie rozšírenejšie medzi mladou generáciou, je prítomný v mnohých krajinách Európskej únie. Najväčšie rozdiely medzi celkovou populáciou a mladou generáciou sú práve na Slovensku, na Islande a v Slovinsku. Tento jav môže byť dôsledkom rôznych faktorov, ako sú zmeny v prístupe k vzdelaniu, dostupnosť študijných programov a podpora zo strany štátu a spoločnosti.

Celkovo tieto údaje naznačujú pozitívny trend v oblasti vzdelávania na Slovensku a v Európe, ktorý môže prispieť k lepšej pripravenosti mladých ľudí na výzvy budúcnosti a k ich úspešnému uplatneniu na trhu práce.

Prečo je vysokoškolské vzdelanie dôležité v širšom kontexte?

Vyšší podiel vysokoškolsky vzdelaných obyvateľov má významný vplyv na ekonomický rast a inovačný potenciál krajiny. Vzdelaní ľudia sú lepšie pripravení na zvládanie komplexných

problémov a sú schopní prispieť k rozvoju nových technológií, procesov a výrobkov. To je kľúčové pre udržanie konkurencieschopnosti na globálnom trhu, najmä v oblastiach ako informačné technológie, zdravotníctvo, energetika a ďalšie sektory s vysokou pridanou hodnotou.

Okrem toho, vzdelaní ľudia majú tendenciu zastávať kvalifikované pozície, ktoré sú lepšie platené a ponúkajú väčšiu pracovnú stabilitu. Títo občania si tak môžu dovoliť vyšší životný štandard a zároveň prispievajú k vyšším daňovým príjmom štátu, čo umožňuje financovať ďalší rozvoj krajiny.

Vzdelaní ľudia zvyčajne tiež preukazujú vyššiu mieru občianskej angažovanosti, sú lepšie informovaní a viac zapojení do verejného života. To môže viesť k posilneniu demokracie a k vytváraniu spoločnosti, ktorá je otvorenejšia, tolerantnejšia a inkluzívnejšia. Vysokoškolsky vzdelaní jedinci často zohrávajú vedúcu úlohu v komunitách a prispievajú k riešeniu sociálnych problémov prostredníctvom svojich odborných znalostí a iniciatív.

Z celkového hľadiska prináša vysokoškolské vzdelanie, ale aj celoživotné vzdelávanie, nespočetné výhody. Nejde len o získanie vedomostí na skúšky, ale o komplexný proces vzdelávania, ktorý má hlboký vplyv na celý život človeka.

Ďalšie články k téme

Sú peniaze dôležitým faktorom pre ľudí v práci?

Odpoveď sa môže zdať samozrejmá, ale pred pár rokmi neboli peniaze v rebríčku priorít zamestnancov tak vysoko. Podľa mnohých prieskumov malo najväčšiu váhu pracovné prostredie a kolegovia. Ľudia tak boli ochotní zostať v práci pracovať aj za nižšiu odmenu, pokiaľ mali dobrý kolektív.  Podľa posledného prieskumu spoločnosti Alma Career sú dnes pre zamestnancov najdôležitejšie finančné […]

čítajte viac

Prechod na vysokú školu: Sprievodca pre prvákov

Vstup na vysokú školu je vzrušujúci míľnik, ktorý prináša nové výzvy a príležitosti. Prechod zo strednej školy na vysokoškolské štúdium si vyžaduje adaptáciu na nový systém výučby, samostatné riadenie času a zodpovednosť za vlastné vzdelávanie. Ak sa to týka aj teba, tento sprievodca ti pomôže s hladkým prechodom na vysokú školu a poskytne užitočné rady […]

čítajte viac