Sú peniaze dôležitým faktorom pre ľudí v práci?

28. 8. 2024
rebríček priorít zamestnancov

Odpoveď sa môže zdať samozrejmá, ale pred pár rokmi neboli peniaze v rebríčku priorít zamestnancov tak vysoko. Podľa mnohých prieskumov malo najväčšiu váhu pracovné prostredie a kolegovia. Ľudia tak boli ochotní zostať v práci pracovať aj za nižšiu odmenu, pokiaľ mali dobrý kolektív. 

Podľa posledného prieskumu spoločnosti Alma Career sú dnes pre zamestnancov najdôležitejšie finančné ohodnotenie a možnosť rozvoja a kariérneho rastu. Prieskum bol realizovaný v apríli 2024 na viac ako 1 000 respondentoch vo veku 18 až 65 rokov. Jeho výsledky ukázali, že v práci je spokojných len 37 % ľudí, čo je pomerne nízke číslo. Alarmujúcou správou je aj to, že najviac sú frustrovaní najmä mladí ľudia do 25 rokov a remeselníci. Problematika zamestnania je pre mladých dôležitou témou už počas štúdia, či už ide o brigády, alebo o uplatnenie sa po ukončení školy. Mnohí sa snažia nájsť prácu v odbore, ktorý vyštudovali, no často neúspešne, alebo hľadajú úplne novú cestu, ak ich štúdium nenapĺňalo. Nestratiť sa v novom svete zamestnaní môže byť častokrát komplikované, čo môže súvisieť aj s výsledkami prieskumu. Zdrojom frustrácie môže byť napríklad rýchle tempo či vysoké očakávania zo strany okolia. 

Ako bojovať s frustráciou a nevzdať sa hneď na začiatku? 

Je dôležité naučiť sa efektívne zvládať stres a nájsť rovnováhu medzi pracovným a osobným životom. Pomáha otvorená komunikácia s kolegami a nadriadenými, kde môžete vyjadriť svoje obavy a hľadať riešenia spoločne. Pravidelné prestávky, fyzická aktivita a hobby mimo práce môžu tiež prispieť k zlepšeniu nálady a celkovej pohody. Nezabúdajte, že je v poriadku požiadať o pomoc, či už od priateľov, rodiny alebo odborníkov.

Prieskum spoločnosti Alma Career tiež ukázal, že až 63 % zamestnancov sa v práci angažuje nad rámec svojich povinností. Pre 66 % z nich je dôležitý úspech firmy, pre ktorú pracujú. Zamestnanci, ktorí majú pocit, že ich práca je zmysluplná, sú ochotní robiť viac, než sa od nich očakáva, a práve na nich sa zamestnávatelia často spoliehajú. Je však dôležité uvedomiť si, že rovnováha medzi pracovným a súkromným životom je nevyhnutná na to, aby tento pocit mohol v zamestnancovi zotrvať dlhodobo.

Okrem finančnej odmeny sú dôležitým faktorom aj benefity. Medzi zamestnancami sú najpopulárnejšie finančné príspevky, napríklad na stravu, dovolenku alebo životné poistenie. Tento benefit je na prvom mieste u 86 % zamestnancov. Populárne sú aj dodatočné dni dovolenky či takzvané sick days, teda dni voľna, ktoré si ľudia berú, keď sa necítia dobre, no nie je to na návšteviu k lekárovi.

Tieto zistenia spoločnosti Alma Career sú dôležité nielen pre zamestnancov, ale aj pre zamestnávateľov. Pre zamestnancov môžu slúžiť ako signál toho, ako sa cítia aj ich kolegovia, najmä keď je téma mzdy u nás často tabu. Pre zamestnávateľov sú to zasa hodnotné informácie, ktoré im pomôžu lepšie porozumieť potrebám svojich zamestnancov.

Ďalšie články k téme

Angličtina, komunikačné schopnosti, prax a samostatnosť

To sú najčastejšie požiadavky zamestnávateľov na trhu práce podľa portálu Profesia.sk. Tento portál je jedným z najlepších zdrojov informácií o trendoch na trhu práce, keďže zamestnávatelia tam pravidelne uverejňujú inzeráty a uchádzači o prácu tam hľadajú pracovné príležitosti. Vďaka tomu presne vedia, ako požiadavky zamestnávatelia najčastejšie kladú na svojich budúcich zamestnancov, a tiež, na ktoré inzeráty […]

čítajte viac

Simulácia výbuchov

“Na MTF STU sa nachádza výbuchová komora, ktorá je jediná na Slovensku. Dokonca, čo sa týka konštrukčného riešenia a podporných systémov, môžeme ju považovať za celosvetový unikát.“ Rozhovor so zástupcom riaditeľa Ústavu integrovanej bezpečnosti a zároveň vedúcim katedry Bezpečnostného inžinierstva na Materiálovotechnologickej fakulte v Trnave – docent Richard Kuracina. Pracujete na katedre bezpečnostného inžinierstva, mohli by ste […]

čítajte viac