Študentský život

Porovnanie študentských účtov

Takmer každá banka ponúka konto pre prvé peniaze z brigád a príspevky od rodičov. Študentské účty majú oproti tým bežným niekoľko výhod. Obvykle sú bez poplatkov či umožňujú výbery zdarma. Na to, čo presne ponúkajú sme sa pozreli v najväčších slovenských bankách.

čítajte viac

Privát vs. internát

Aj keď sa študenti v letných prázdninových mesiacoch snažia na školu nemyslieť, predsa len je jedna vec, ktorú musia riešiť – ubytovanie. Každý rok sa tisícky študentov rozhodujú, či sa ubytovať v školskom internáte, alebo ísť radšej na privát.

čítajte viac

Čo si nezabudnuť pribaliť na internát

Doma ti už mesiac žiari papier o tom, že ťa prijali na vysokú školu. Podal si žiadosť o udelenie internátu a patríš medzi tých šťastlivcov, ktorým vyhoveli. Teraz sa už len pobaliť a nasťahovať sa… Ale čo si vlastne treba so sebou zobrať? Základné vybavenie izby na väčšine internátov spočíva z postele, skrine, stolíka a možno pár poličiek, prípadne aj chladnička. Ak k izbe patrí kúpeľňa, je tam len sprcha alebo vaňa a umývadlo.

čítajte viac

Rok bez školy môže zmeniť život

Čo sa myslí pod slovným spojením gap year? Ide o „rok pauzy“, ktorí zvyčajne študenti absolvujú medzi strednou a vysokou školu. Počas tejto prestávky od školy môžu mladí ľudia využiť rôzne pracovné, vzdelávacie alebo cestovateľské možnosti.

čítajte viac

Zmeny v sociálnych a motivačných štipendiách

Ak ste si v minulosti žiadali o priznanie sociálneho štipendia a plánujete to tento rok urobiť znova, zbystrite pozornosť. Od 1. septembra 2014 už k žiadosti oň nebudete môcť dokladať príjem z darovania.

čítajte viac

Študenské pôžičky v slovenských bankách

Zo zápisníka študenta: Tento mesiac: Doprava do školy a v mieste štúdia: 35 €, strava: 75 €, nájomné: 100 €, iné náklady: 50 €. Vreckové od rodičov: 70 €, štipko: 50 €. Chýba mesačne: 140 €. Kam sa vyšplhajú Vaše náklady na život za mesiac a ako ich pokrývate? Jedným z riešení môže byť študentská pôžička.

čítajte viac