Študenské pôžičky v slovenských bankách

6. 1. 2014 | Študentský život

Zo zápisníka študenta: Tento mesiac: Doprava do školy a v mieste štúdia: 35 €, strava: 75 €, nájomné: 100 €, iné náklady: 50 €. Vreckové od rodičov: 70 €, štipko: 50 €. Chýba mesačne: 140 €. Kam sa vyšplhajú Vaše náklady na život za mesiac a ako ich pokrývate? Jedným z riešení môže byť študentská pôžička.

V článku Vám ponúkame prehľad, kde a ako je možné sa dostať k peniazom, ak potrebujete počas štúdia požičať. Poznamenať však určite treba, že pôžička by mala byť krajným riešením Vašej situácie. Ani študentská pôžička nie je bezúročná a zo svojej podstaty nemôže byť výhodná, vždy Vás bude niečo stáť. Treba si dobre premyslieť stratégiu a zvážiť, či skutočne nemáte iné východisko, nemôžu Vám pomôcť rodičia alebo nemáte nárok na štipendium (sociálne, ubytovacie, prospechové).

Ak ste sa už pre pôžičku rozhodli a chcete investovať do svojho vzdelania, sú tu dva hlavné zdroje, na ktoré sa môžete obrátiť: Fond na podporu vzdelávania a komerčné banky. Hlavný rozdiel spočíva v podmienkach: pôžička u FNPV má nižšiu úrokovú sadzbu a nie je nutné ju splácať už počas štúdia.

Fond na podporu vzdelávania

Vznikol 1.1.2013 ako právny nástupca Študentského pôžičkového fondu a Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov. Dnes poskytuje pôžičky študentom vysokých škôl, pedagogickým a odborným zamestnancom škôl a doktorandom (denná forma štúdia). Spravuje pôžičky poskytnuté Študentským pôžičkovým fondom a Pôžičkovým fondom pre začínajúcich pedagógov.

Aká je výška pôžičiek a úroková sadzba?

Minimálna výška pôžičky z fondu je 500 €. Študenti Bc. a Mgr. štúdia môžu získať maximálne 3.000 € a doktorandskí študenti 6.000 €. Úroková sadzba je 4,5%.

Môžem aj ja zažiadať o pôžičku?

Môžete, ak spĺňate tieto podmienky:

• máte trvalý pobyt na území SR, ste Slovák žijúci v zahraničí alebo ste občanom Európskej únie, ktorý má právo na trvalý pobyt na území SR, prípadne ste jeho rodinným príslušníkom s právom na trvalý pobyt. • ste študent I. stupňa vysokoškolského štúdia (Bc. študijný program) v dennej alebo externej forme na slovenskej vysokej škole alebo na zahraničnej vysokej škole • ste študent II. stupňa vysokoškolského štúdia (Mgr., Ing., Dr. program) v dennej alebo externej forme na vysokej škole v SR alebo na zahraničnej vysokej škole. Štúdium na zahraničnej vysokej škole musí byť podľa rozhodnutia Ministerstva školstva SR svojím rozsahom a úrovňou porovnateľné so štúdiom na vysokej škole v SR. • ste študent III. stupňa štúdia – doktorand – v dennej alebo externej forme na vysokej škole v Slovenskej republike alebo na zahraničnej vysokej škole, pričom v tejto kategórii nie je možné kombinovať pôžičky

Dobré je vedieť aj to, že: • Žiadosť je nutné podávať len vtedy, keď ste už zapísaní do aktuálneho ročníka • Pôžička nebude poskytnutá žiadateľovi, ktorému už v minulosti bolo poskytnutých šesť pôžičiek. • Žiadosti o pôžičky sa podávali tento rok do 31.10.2013 • Kompletné informácie o FNV nájdete na www.fnpv.sk, kalkulačku Vašej pôžičky tu, a dobrý prehľad s ďalšími informáciami napríklad v tomto článku?.

Komerčné banky

Jednou z možností, ktorú je možné využiť a banky ju umožňujú bez výnimky, je povolené prečerpanie účtu – kontokorent. Je to forma úveru, ktorá je úročená ako všetky ostatné a zároveň je zvyčajne možné čerpať len nižšie čiastky, ktoré často nepostačujú.

Banky ponúkajú rôzne úrokové sadzby a niektoré aj zvýhodnené podmienky napríklad pri aktívnom využívaní niektorého produktu (balíček služieb k účtu a podobne).Pre prehľadnosť sme spracovali pôžičky najväčších slovenských bánk do tabuľky:

Pôžička bez ručiteľa?

Ručiteľ je pre študenta žiadajúceho o úver v banke väčšinou podmienkou (ručiteľ alebo spoludlžník je vyžadovaný). Niektoré nebankové subjekty ponúkajú aj úver bez ručiteľa avšak neodporúčame tento variant kvôli častým neetickým praktikám, ktorými sú podobné firmy známe. Úroky sú nepomerne vyššie ako pri bankových komerčných úrokoch.

Dobré zdroje: www.studentskepozicky.com http://banky.sk

Zdroj fotografie: www.sxc.hu

Ďalšie články k téme

Uľahčite si prácu na počítači s klávesovými skratkami

Uľahčite si prácu na počítači s klávesovými skratkami

Neoddeliteľnou súčasťou štúdia je dnes už používanie počítačov s ich najrozličnejšími technológiami. V tomto príspevku si priblížime ako je možné využiť klávesové skratky pri práci s Word dokumentmi či pri písaní na internete. Klávesové skratky sú klávesy alebo kombinácia kláves, ktoré ponúkajú iný spôsob, ako niečo urobiť, k čomu by inak bolo potrebné využiť myš. Klávesové skratky dokážu uľahčiť …

Veľký prehľad prázdnin 2024

Veľký prehľad prázdnin 2024

Školáci majú za sebou ďalšie prázdniny v tomto školskom roku a tie najbližšie ich čakajú už čoskoro. Jarné prázdniny má však každá oblasť Slovenska v inom termíne. Prinášame vám preto prehľad termínov prázdnin na tento školský rok, ale aj na zvyšok roka. Prečo sú jarné prázdniny vlastne rozdelené podľa oblasti?  Historickým zvykom je, že jarné …