Angličtina, komunikačné schopnosti, prax a samostatnosť

25. 8. 2024 | Uplatnenie absolventov a študentov
najčastejšie požiadavky zamestnávateľov

To sú najčastejšie požiadavky zamestnávateľov na trhu práce podľa portálu Profesia.sk. Tento portál je jedným z najlepších zdrojov informácií o trendoch na trhu práce, keďže zamestnávatelia tam pravidelne uverejňujú inzeráty a uchádzači o prácu tam hľadajú pracovné príležitosti. Vďaka tomu presne vedia, ako požiadavky zamestnávatelia najčastejšie kladú na svojich budúcich zamestnancov, a tiež, na ktoré inzeráty záujemcovia najčastejšie reagujú.

Z najnovších údajov portálu vyplýva, že v prvých mesiacoch tohto roka mal najväčší počet ľudí záujem o prácu predajcu leteniek a zájazdov, pričom na jeden takýto inzerát v priemere reagovalo 64 záujemcov. Ďalšie pozície okomentovala odborníčka z portálu, Zuzana Fabrici, takto: „O niečo menej reakcií na pracovnú ponuku sme v Profesii zaznamenali pri ponukách práce vizualistu či regionálneho manažéra. Vysoký záujem prejavili záujemcovia aj o obľúbenú prácu administrátora internetového obchodu.” Na piatom mieste sa v tomto rebríčku umiestnila pozícia generálneho riaditeľa. 

Všetky vyššie úvedené pozície mali spoločných niekoľko kľúčových zručností. Najväčší dôraz sa kládol na znalosť cudzieho jazyka, predovšetkým angličtiny, ďalej na dobré komunikačné schopnosti, prax a samostatnosť. Špecifickou požiadavkou u práce regionálneho manažéra bol vodičský preukaz a u regionálneho manažéra boli potrebné niekoľkoročné skúsenosti a takzvané soft skills, ktoré zamestnávatelia v nejakej miere očakávajú od všetkých zamestnancov. 

ČO SÚ SOFT SKILLS?

Ide o zručnosť najčastejšie spájanú s komunikáciou alebo s osobnostnými predpokladmi či s EQ, teda s emočnou inteligenciou. Sú opakom hard skills, ktoré sa týkajú špecifických odborných zručností. Medzi soft skills patria komunikačné schopnosti, schopnosť pracovať v tíme, empatia, asertivita, schopnosť riešiť konflikty, odolnosť voči stresu, organizačné schopnosti a ďalšie. 

V súčasnosti je tiež nevyhnutné ovládať prácu s počítačom. Digitálna doba počíta s dostatočnými počítačovými zručnosťami ľudí v produktívnom veku. Potvrdzuje to aj nevyhnutnosť ovládať základné počítačové programy, ktoré sa opakovali v inzerátoch na päť najžiadanejších pozícií. Tri mäkké zručnosti vyžadované pri obľúbených pozíciách sú komunikačné schopnosti, zodpovednosť a flexibilita. Je pravdepodobné, že v budúcnosti to budú práve ony, ktoré odlíšia víťazov od porazených vo výberových konaniach,“ zdôrazňuje Fabrici. 

Takéto informácie od portálu Profesia.sk sú dôležité nielen pre súčasných záujemcov o prácu, ale aj pre tých budúcich. Umožňujú sledovať trendy a rozvíjať sa práve v tých kľúčových oblastiach, ktoré sú na trhu práce najžiadanejšie. 

Ďalšie články k téme

Simulácia výbuchov

“Na MTF STU sa nachádza výbuchová komora, ktorá je jediná na Slovensku. Dokonca, čo sa týka konštrukčného riešenia a podporných systémov, môžeme ju považovať za celosvetový unikát.“ Rozhovor so zástupcom riaditeľa Ústavu integrovanej bezpečnosti a zároveň vedúcim katedry Bezpečnostného inžinierstva na Materiálovotechnologickej fakulte v Trnave – docent Richard Kuracina. Pracujete na katedre bezpečnostného inžinierstva, mohli by ste […]

čítajte viac

Prihlášky na 4. ročník Protikorupčnej akadémie sú otvorené 

Ide o ďalšiu skvelú vzdelávaciu aktivitu, ktorej sa môžeš venovať popri svojich bežných povinnostiach. Ide o bezplatný 10-mesačný program pre mladých ľudí vo veku 17 až 28 rokov. Zameriava sa na vzdelávanie, osvetu a aktivizáciu mládeže. Vďaka programu získajú účastníci teoretické aj praktické zručnosti potrebné pre boj proti korupcii a budú pripravení zasiahnuť proti podvodom […]

čítajte viac