Štipendijný program Železníc Slovenskej republiky 

10. 9. 2024 | Aktuality
Štipendijný program Železníc Slovenskej republiky

Železnice Slovenskej republiky ponúkajú žiakom partnerských stredných škôl štipendijný program. Žiaci prvého až štvrtého ročníka vybraných stredných škôl sa môžu uchádzať o zaujímavú príležitosť. Podmienkou je študijný priemer z odborných predmetov do 2,5 a žiadne neospravedlnené hodiny. Tento program poskytuje žiakom nielen cenné skúsenosti už počas štúdia, ale zároveň im zabezpečuje uplatnenie v odbore po jeho ukončení.

Čo štipendijný program žiakom prinesie? 

  • Mesačnú odmenu: Výška štipendia závisí od ročníka štúdia a v priebehu rokov sa zvyšuje. Prváci dostávajú štipendium vo výške 40 EUR mesačne, zatiaľ čo štvrtáci až 100 EUR mesačne.
  • Pracovnú skúsenosť a prax: Študenti získajú praktické skúsenosti v odbore, ktorý študujú.
  • Garanciu pracovného miesta po ukončení štúdia: Štipendisti po úspešnom absolvovaní školy automaticky získavajú pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Podmienkou je však pracovať pre Železnice Slovenskej republiky minimálne 3 roky po ukončení štúdia.

Ako sa prihlásiť? 

  • Tvoja stredná škola musí byť partnerskou školou Železníc Slovenskej republiky. 
  • Vyplň online formulár na stránke ŽSR alebo pošli papierovú žiadosť, ktorú naskenuješ a odošleš.
  • Záujemcovia budú pozvaní na lekársku prehliadku a psychologický rozhovor.
  • Posledným krokom je uzatvorenie štipendijnej zmluvy.

Ktoré školy sú súčasťou štipendijného programu?

Stredná priemyselná škola elektrotechnická, Zochova 9, Bratislava

Stredná priemyselná škola dopravná, Kvačalova 20, Bratislava

Stredná odborná škola informačných technológií, Hlinická 1, Bratislava

Stredná priemyselná škola dopravná, Študentská 23, Trnava

Stredná odborná škola elektrotechnická, Sibírska 1, Trnava

Stredná odborná škola technická, Nitrianska 61, Šurany

Stredná odborná škola dopravná, Školská 66, Trenčín

Stredná odborná škola dopravná, Zelená 2, Martin

Stredná priemyselná škola dopravná, Sokolská 94, Zvolen

Stredná priemyselná škola stavebná, Plzenská 10, Prešov

Stredná odborná škola železničná, Palackého 14, Košice

Stredná priemyselná škola dopravná, Hlavná 113, Košice

Pozornosť je potrebné venovať aj študijným odborom. Aj keď vyššie uvedené školy sú partnerské školy Železníc Slovenskej republiky, štipendium sa nemusí vzťahovať na všetky odbory. U niektorých škôl môže byť podporovaný len jeden odbor, u iných až päť. Medzi najčastejšie podporovanými odbormi sú elektrotechnika, prevádzka dopravy a ďalšie súvisiace oblasti.

Pokiaľ si žiakom alebo žiačkou jednej z partnerských škôl a táto príležitosť ťa zaujala, neváhaj navštíviť stránky zsr.sk/stipendium.

Ďalšie články k téme

Vynikáš v nejakom predmete? Zapoj sa do predmetových olympiád

Každoročne sa v priebehu školského roka koná niekoľko predmetových olympiád. Môžu sa ich zúčastniť žiaci základných aj stredných škôl. Inak tomu nebude ani v tomto roku, a preto vám prinášame základný prehľad toho, čo by ste o olympiádach mali vedieť. Z akých predmetov sú olympiády organizované?  Olympiád, v ktorých je možné súťažiť je niekoľko. Niektoré […]

čítajte viac

Už aj základoškoláci sa môžu tešiť na Olympiádu kritického myslenia

Slovenská debatná asociácia už pár rokov organizuje Olympiádu kritického myslenia na stredných školách. Ide o úspešný projekt, ktorý rozvíja kritické myslenie a mediálnu gramotnosť stredoškolákov. Žiaci plnia úlohy rôzneho druhu najskôr v školských kolách, následne podľa úspešnosti postupujú do krajských kôl, a záverom je finále pre 48 najúspešnejších súťažiacich. Od budúceho roka sa tejto úspešnej […]

čítajte viac

Technická univerzita v Košiciach má na konte ďalší úspech 

Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) sa podarilo vyniesť na obežnú dráhu svoju družicu GRBBeta. Táto družica je výsledkom práce medzinárodného tímu vedcov, na čele ktorého stojí Letecká fakulta TUKE. Družica bola 9. júla vynesená na obežnú dráhu raketou Ariane 6 Európskej vesmírnej agentúry (ESA) z európskeho kozmodrómu vo Francúzsku. GRBBeta je družica technologická demonštračná misia, […]

čítajte viac