Ktorí žiaci využívajú AI najviac? 

5. 9. 2024 | Aktuality
Ktorí žiaci využívajú AI najviac?

Téma umelej inteligencie, a najmä ChatuGPT, ktorý sprístupnil AI širokej verejnosti, má výrazný dopad na rôzne oblasti, vrátane školstva. Veľkým problémom je možné zneužívanie týchto nástrojov, čo vyučujúci považujú za riziko na všetkých úrovniach vzdelávania. 

Téme využívania umelej inteligencie medzi školákmi sa venovali aj vedci zo Švédska. Konkrétne sa zaoberali tým, ktorí študenti najčastejšie používajú AI nástroje a ako by mali byť stanovené hranice medzi ich využívaním a zneužívaním.

Výskum ukázal, že nástroje AI najčastejšie využívajú študenti, ktorí majú problémy v oblasti tzv. výkonných funkcií. Tieto funkcie predstavujú skupinu kognitívnych procesov, ktoré umožňujú človeku plánovať, realizovať plány, riešiť problémy a zvládať viacero úloh naraz. Kognitívne procesy sú považované za kľúčové pre dosahovanie dobrých študijných výsledkov. Práve študenti, ktorí v týchto oblastiach zaznamenávajú ťažkosti, vnímajú nástroje AI ako obzvlášť užitočné pri riešení svojich úloh. 

Hranice medzi využívaním AI v prospech štúdia a jeho zneužívaním komentoval jeden z výskumníkov, ktorý je zároveň školským psychológom takto: „Hranice medzi podvádzaním a používaním nástrojov AI ako podpory by mala byť stanovená na základe zámeru a rozsahu použitia.” Za jasné podvádzanie považuje využívanie AI k dokončeniu celých úloh, k riešeniu problémov a následné prezentovanie výsledkov za vlastné.Na druhej strane, ak študenti pri využívaní AI kriticky premýšľajú a prispievajú vlastným porozumením, ide o legitímnu pomôcku.

Ako je to s vami a používaním AI pri štúdiu?

Ďalšie články k téme

Prihlášky na 4. ročník Protikorupčnej akadémie sú otvorené 

Ide o ďalšiu skvelú vzdelávaciu aktivitu, ktorej sa môžeš venovať popri svojich bežných povinnostiach. Ide o bezplatný 10-mesačný program pre mladých ľudí vo veku 17 až 28 rokov. Zameriava sa na vzdelávanie, osvetu a aktivizáciu mládeže. Vďaka programu získajú účastníci teoretické aj praktické zručnosti potrebné pre boj proti korupcii a budú pripravení zasiahnuť proti podvodom […]

čítajte viac