Environmentalistika nemusí byť len tvojím hobby

20. 10. 2024 | O študijných programoch
Environmentalistika nemusí byť len tvojím hobby

Životné prostredie, udržateľnosť, environmentalistika či ekológia sú v súčasnosti veľmi populárne, ale aj diskutované témy nielen vo svete, v Európskej únii či vo firmách, ale aj v domácnostiach a medzi jednotlivcami. Mladá generácia sa o tieto témy zaujíma čoraz viac, čo vedie k nárastu záujmu o štúdium v tejto oblasti. Univerzity na tento dopyt reagujú a ponúkajú širokú škálu programov. Niektoré existujú už dlhší čas, iné vznikajú ako reakcia na nové trendy a zvyšujúci sa záujem.

Vo svete je ponuka týchto študijných programov samozrejme širšia a študenti majú možnosť vybrať si špecializáciu podľa toho, ktorá konkrétna oblasť ich zaujíma. Zúfať však nemusia ani tí, ktorí nechcú opustiť Slovensko. Niekoľko našich vysokých škôl ponúka štúdium zamerané na tieto témy. Prinášame preto prehľad niektorých z nich, aby si mal predstavu o tom, čo slovenský trh ponúka.

Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Táto univerzita umožňuje štúdium učiteľstva ekológie, ktoré je vždy kombinované s iným predmetom. Takže ak ťa zaujíma aj iný odbor, ako napríklad informatika, biológia, výtvarné umenie či telesná výchova, môžeš si vytvoriť kombináciu, ktorá ťa baví a pripraviť sa na kariéru pedagóga. Ďalšou možnosťou, ktorú Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre ponúka je štúdium programu Environmentalistika v krajinnom plánovaní na magisterskom stupni štúdia.

Univerzita Komenského v Bratislave

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského ponúka bakalársky program Environmentalistika, ktorý je k dispozícii aj v anglickom jazyku ako Environmental Studies. Na magisterskom stupni si môžeš vybrať medzi programami Ekológia a ochrana životného prostredia a Environmentálna geochémia.

Prešovská univerzita v Prešove

Táto univerzita ponúka program Ekológia a environmentalistika na bakalárskom aj magisterskom stupni. Ak ti je Prešov bližší, je to ďalšia možnosť, kde sa môžeš venovať tejto oblasti.

Technická univerzita vo Zvolene

Vo Zvolene nájdeš Fakultu ekológie a environmentalistiky, ktorá sa špecializuje práve na tieto oblasti. Ponúka bakalárske aj inžinierske programy. Medzi ne patrí zaujímavý odbor Forenzná a kriminalistická environmentalistika, ďalej Ochrana a využívanie krajiny a Ekológia a ochrana biodiverzity.

Toto je len niekoľko príkladov možností štúdia zameraného na životné prostredie, udržateľnosť, environmentalistiku, ekológiu, či iné pridružené oblasti  Ak ťa toto štúdium láka, určite sa oplatí zistiť viac priamo na univerzitách, o ktoré máš záujem.

Odborníci na udržateľnosť budú čoraz potrebnejší. Ak ťa táto oblasť zaujíma, možno je čas zvážiť aj vysokú školu práve v tomto odbore!

Ďalšie články k téme

Zelené strechy sú podľa vedcov z PriF UK plné prekvapení

Zelené strechy sú čoraz populárnejšie, a to nielen na verejných budovách, ale aj na súkromných domoch. Slúžia ako tepelná izolácia, chránia strechu, zadržiavajú dažďovú vodu a ponúkajú mnohé ďalšie výhody. Málokto si však uvedomuje, že sú zároveň domovom pre rôzne druhy hmyzu a iných živočíchov. Touto témou sa zaoberajú vedci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského […]

čítajte viac

Zaujímaš sa o environmentalistiku a ekológiu? TUZVO je presne pre teba!

Životné prostredie je veľkou spoločenskou témou a nie je sa čomu diviť. Popularitu má najmä medzi mladou generáciou, ktorá sa jej aktívne venuje, ale skutočných odborníkov na túto problematiku nie je tak veľa. Pokiaľ ťa teda zaujíma životné prostredie a chceš sa mu venovať nielen vo voľnom čase, ale aj v škole a následne v […]

čítajte viac

Hľadáš prácu? Pridaj sa k hraničnej a cudzineckej polícii

Byť súčasťou policajného zboru je pre mnohých snom. Ten sa teraz môže stať skutočnosťou. Hraničná a cudzinecká polícia Slovenskej republiky totiž hľadá nových záujemcov, ktorí by rozšírili ich rady. Pre mnohé z pozícii v policajnom zbore je potrebné mať vyštudovanú policajnú akadémiu, to ale neplatí pre tento post. Záujemcovia o novú prácu však musia splniť […]

čítajte viac