Objavy študentov archeológie z Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre

8. 9. 2024 | Aktuality
Objavy študentov archeológie

Archeológia je ako cesta do minulosti, ktorá nám umožňuje objavovať a chápať život našich predkov. Dobrou správou je, že aj študenti archeológie dostávajú príležitosť sa podieľať na výskumoch priamo v teréne, a tak pretavovať svoje vedomosti do praxe.  

Výskum bol organizovaný Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi v spolupráci s Katedrou archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Múzeom v Kežmarku a súkromnou spoločnosťou Archeológia Spiš, s. r. o. Výskum prebiehal formou letnej školy archeológie, určenej predovšetkým pre študentov Katedry archeológie Filozofickej fakulty UKF v Nitre.

Archeologický výskum v tejto oblasti nie je novinkou. V predchádzajúcich rokoch sa skúmala severozápadná časť opevnenia hradiska a pozostatky stĺpovej stavby. Tento rok sa výskumné aktivity presunuli do priestoru predradia, kde sa prostredníctvom sondážneho výskumu zachytili sídliskové kultúrne vrstvy a objekty datované do obdobia 1. storočia pred Kristom.

Študentom sa počas tohtoročnej letnej školy podarilo nájsť významné objavy, ako napríklad striebornú keltskú mincu či dácku šálku z 1. storočia pred Kristom.

Letná škola archeológie bola výnimočnou príležitosťou pre študentov z Katedry archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Títo študenti mali možnosť priamo sa podieľať na výskume, získavať praktické skúsenosti a prispievať k objavom, ktoré obohacujú naše poznanie histórie. Ich účasť na výskume bola kľúčová a ich nadšenie a odborné znalosti prispeli k úspechu celej expedície.

Ďalšie články k téme

Študuj a zlepšuj Slovensko!

Dvojitá kvalita potravín je na Slovensku veľmi diskutovanou témou. Navyše patrí k témam ako politika, futbal či hokej, teda k takým, na ktoré sú odborníci úplne všetci. Ty sa však môžeš stať skutočným odborníkom a môžeš prispievať k skvalitňovaniu tohto odvetvia na Slovensku, a to vďaka štúdiu na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v […]

čítajte viac