Aké sú trendy a potreby mládeže?

20. 8. 2024 | Aktuality
Aké sú trendy a potreby mládeže?

Odpoveď na túto otázku hľadal a našiel projekt The future is now, realizovaný organizáciou YouthWatch. Projekt mal za cieľ získať informácie o mladých ľuďoch a ich potrebách, aby sa mohla zlepšovať práca s mládežou. Organizácia totiž identifikovala problém, že pre to, aby bola táto práca relevantná a atraktívna, musí reagovať na aktuálne potreby mladých. Na Slovensku však podľa organizácie trpíme tým, že tieto potreby nie sú aktuálne a dostatočne vysvetlené. 

Významnou súčasťou celého projektu je zameranie na Future literacy. Možno si o tomto pojme ešte nepočul(a), ale diskusie o jeho význame sú čoraz častejšie. Do slovenčiny ho môžeme preložiť ako gramotnosť pre budúcnosť. Ide o schopnosť porozumieť úlohe a významu budúcnosti v každodennom živote. To znamená, že ako to, čo vidíme a robíme dnes, ovplyvňuje a formuje našu budúcnosť. Zároveň to zahŕňa schopnosť predstaviť si rôzne možné scenáre budúcnosti a používať tieto predstavy ako perspektívu, cez ktorú sa novým spôsobom pozeráme na súčasnosť. Týmto spôsobom môžeme lepšie pochopiť a pripraviť sa na výzvy a príležitosti, ktoré nás čakajú. Práve vďaka future literacy môžu mladí ľudia lepšie reagovať na zmeny. Dôkazom toho, že ide o dôležitú tému a najmä schopnosť je aj fakt, že ju UNESCO označilo za kľúčovú kompetenciu 21. storočia. 

Projekt zahŕňal rôzne aktivity, medzi ktorými je napríklad kvalitatívny výskum trendov v živote mladých ľudí a následné spracovanie týchto trendov tak, aby sa na základe nich mohli vypracovať odporúčania pre prácu s mládežou. Ďalším výstupom je návrh a pilot vzdelávania so zameraním na gramotnosť pre budúcnosť a následné vypracovanie vzdelávacieho kurikula pre pracovníkov s mládežou a ďalšie. 

Ak teda patríš do komunity, ktorá pracuje s mládežou, zaujímajú ťa tieto témy a chceš sa vo svojej práci zlepšovať, máme pre teba skvelý tip. Viac o projekte Future is now, o jeho výstupoch, publikáciách a inovatívnych metódach sa môžeš dozvedieť už v októbri. A to na konferencii tohto projektu, ktorá sa bude konať 16. októbra v Bratislave.

Na konferencii sa môžeš tešiť nielen na množstvo cenných informácií o aktuálnych trendoch a potrebách mládeže, ale zároveň budeš mať jedinečnú príležitosť spoznať ľudí s rovnakými záujmami, hodnotami a cieľmi. Tento networkingový aspekt podujatia umožní výmenu skúseností a nápadov, môže podporiť vznik nových partnerstiev a spoluprác a stane sa platformou pre spoločnú diskusiu o výzvach a príležitostiach v oblasti práce s mládežou. Spojením s podobne zmýšľajúcimi profesionálmi môžeš získať inšpiráciu a motiváciu pre svoje vlastné projekty a ďalšie iniciatívy.

Prečo sú takéto projekty a konferencie dôležité? Je nevyhnuté, aby sa pracovníci s mládežou neustále vzdelávali, pretože svet okolo nás sa rýchlo mení a mládež čelí novým výzvam, ktoré vyžadujú moderné prístupy a riešenia. Neustále vzdelávanie umožňuje pracovníkom s mládežou byť informovaní o najnovších trendoch, metódach a technikách, čo im umožňuje efektívnejšie reagovať na potreby mladých ľudí. Zároveň im to poskytuje nástroje na podporu rozvoja kritického myslenia, digitálnych zručností a emocionálnej inteligencie u mládeže. Pravidelným vzdelávaním si pracovníci s mládežou udržiavajú vysokú úroveň kompetencií a profesionality, čím prispievajú k vytváraniu bezpečného a podporného prostredia, ktoré mladým ľuďom umožňuje naplno rozvinúť svoj potenciál.

Ak ťa táto príležitosť zaujala, neváhaj a navštív sociálne siete či webové stránky YouthWatch. 

Ďalšie články k téme

Výsledky slovenských žiakov v tvorivom myslení sú prepadák

Vyplýva to z výsledkov testovania PISA, ktoré prinieslo údaje za rok 2022. V školskom roku 2021/2022 prebehol už ôsmy cyklus medzinárodnej štúdie, ktorá sa na Slovensku prvýkrát uskutočnila v roku 2003. Okrem tradičných oblastí, ako sú matematická, čitateľská a prírodovedecká gramotnosť, sa tento rok pridalo aj tvorivé myslenie. Porovnanie výsledkov Výskum porovnával výsledky žiakov zo […]

čítajte viac