Veľký prehľad prázdnin 2024

21. 1. 2024 | Študentský život

Školské prázdninyŠkoláci majú za sebou ďalšie prázdniny v tomto školskom roku a tie najbližšie ich čakajú už čoskoro. Jarné prázdniny má však každá oblasť Slovenska v inom termíne. Prinášame vám preto prehľad termínov prázdnin na tento školský rok, ale aj na zvyšok roka.

Prečo sú jarné prázdniny vlastne rozdelené podľa oblasti? 

Historickým zvykom je, že jarné prázdniny sú výnimkou oproti iným prázdninám. Táto výnimka je v tom, že kraje na Slovensku sú rozdelené do 3 oblastí a po týždni sa striedajú v tom, kto má prázdniny. Prečo to tak ale je? Plynie to ešte z nariadenia z 80. rokov minulého storočia, ktoré predpokladá veľký záujem o dovolenky v tomto období. Podľa nariadenia je delenie nutné z dôvodu dopravnej situácie, nedostatku ubytovacích kapacít v rekreačných oblastiach a tak isto z dôvodu čerpania dovoleniek v závodoch. Toto rozdelenie podľa mnohých však už nemá význam a navyše komplikuje situáciu rodinám, ktoré chcú ísť na spoločnú dovolenku, ale ich deti chodia do škôl v rôznych krajoch. V tejto chvíli sa však nehovorí o plánovanej zmene a obe strany majú svoje výhody aj nevýhody.

Ako je to teda s jarnými prázdninami tento rok? 

  • Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj čakajú prázdniny 19. február až 23. februára 2024
  • Košický a  Prešovský kraj, teda východ Slovenska je druhým v poradí a prázdniny sú v týždni od 26. február do 1. marec 2024.
  • Bratislavský kraj, Nitriansky a Trnavský kraj sú poslednými, a to 4. až 8. marca 2024.

V budúcom roku sa poradie krajov znova zmení a ako prví si budúci rok budú užívať prázdniny žiaci v Košickom a Prešovskom kraji a žiaci z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskej kraja budú poslední.

Veľkonočné prázdniny 

Veľká noc tento rok padá na prelom marca a apríla a žiaci na základných a stredných školách majú prázdniny opäť o jeden deň pred začiatkom a aj po konci sviatkov navyše. Prázdniny sú tak od 28. marca do 2. apríl 2024.

Letné prázdniny 

Najočakávanejšími prázdninami sú tie letné. U nich je dátum stabilný a vždy začínajú 1. júla a končia 30. augusta. Tento rok začiatok prázdniny dokonca vychádza na začiatok týždňa, preto žiaci pôjdu do školy naposledy v piatok 28. júna.

Nový školský rok 

Aby ste už teraz mali prehľad o tom, kedy vás čakajú prázdniny v novom školskom roku, prinášame vám dátumy tých jesenných aj vianočných.

Jesenné prázdniny – 30. až 31. októbra 2024

Vianočné prázdniny – 23. decembra až 7. januára 2025.

Samozrejme okrem prázdnin je veľa voľných dní aj počas ďalších sviatkov, a teda sa základoškoláci a stredoškoláci môžu tešiť na nemálo dní voľna.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme