Na Erasmus nemusíte ísť len študovať

23. 7. 2023 | Štúdium v zahraničí

Erasmus+ stážCesta na študijný či iný zahraničný pobyt je významnou súčasťou vysokoškolských rokov mnohých mladých ľudí. Nie je to také nevídané, vzhľadom na to, že pre mnohých to predstavuje možnosť vycestovať aj do krajín, do ktorých by sa inak nedostali. Zásadnú úlohu hrá aj chuť zažiť novú kultúru a vyskúšať si samostatný život v cudzej krajine či spoznať nových ľudí. V neposlednom rade ide o nadobudnutie nových akademických znalostí. Vzhľadom na to, že systém školstva je v každej krajine nastavený inak, od čoho sa odvíja aj obsah vyučovaný na vysokých školách, môžu byť zahraniční študenti obohatení aj v tomto smere.

Pobyty v rámci programu Európskej únie Erasmus+ sú najčastejšie spájané s návštevou zahraničnej školy, na ktorej študenti študujú pol roka či rok príbuzný odbor tomu svojmu. Menej známe sú však Erasmus+ stáže, ktoré otvárajú úplne iné možnosti, a to v pracovnom ohľade.

Program Erasmus+ ponúka aj možnosť stáže. Cieľom stáží je získať pracovné skúsenosti v zahraničí a rozšíriť znalosti jazyka. Európska únia sa týmto spôsobom snaží dávať študentom vysokých škôl možnosť rozširovať a zlepšovať svoje zručnosti a zároveň navnímať ekonomické a spoločenské prostredie v krajine. Princíp stáží je rovnako ako študijných pobytov postavený na podmienke, že si uchádzač musí vybrať jednu z krajín oprávnených pre Erasmus+. Stáž môže vykonávať v podniku či inej organizácii. Rozsah je stanovený na minimálne 2 mesiace a maximálne 12 mesiacov v každom stupni štúdia (bakalárske, naväzujúce a doktorské). Záujemcovia o stáž si miesto svojej práce vyberajú sami.

Dobrým pomocníkom je platforma Erasmus Intern Traineeship Poratal, ktorá vám pomôže s výberom. Táto platforma slúži výhradne pre záujemcov o stáž prostredníctvom Erasmus+. Organizácie a spoločnosti tu uverejňujú svoje voľné pracovné miesta, takže to pripomína klasicky portál s ponukami prác. Okrem zoznamu pozícií tu nájdete ku každej z nich aj popis náplne práce, dĺžku stáže, či ide o polovičný „úväzok” alebo full time, podmienky na znalosť vybraných jazykov a ich úroveň a ďalšie základné, ale dôležité informácie.

Nech sa rozhodnete vycestovať prostredníctvom akéhokoľvek výjazdu, dôležité je myslieť na to, že budete nejaký čas žiť v zahraničí. Rozdiel medzi dovolenkou a pobytom je, že si pri pobyte začnete uvedomovať aj rozdiely medzi domácou kultúrou a tou zahraničnou. Môžete si začať všímať veci, ktoré vám prídu ako oveľa lepšie oproti domácim zvykom. Zároveň však to môžu byť aj veci, javy či zvyky, ktoré vám nebudú vyhovovať alebo budú jednoducho inak. Práve žitie v cudzej krajine prináša možnosť si tieto rozdiely uvedomiť oveľa intenzívnejšie ako len pri krátkodobej dovolenke. Môžu spôsobiť kultúrny šok, ktorého súčasťou je aj frustrácia. Tá je častou a bežnou súčasťou zahraničných pobytov, ale netreba sa ňou nechať prekvapiť a už vôbec nie odradiť. Časom sa človek na rozdiely adaptuje, čo znamená, že už je takzvane na jednej vlne s kultúrou a zvykmi v hosťovskej krajine.

Pracovná skúsenosť v zahraničí je rovnako hodnotnou skúsenosťou ako študijný pobyt. Výhodou je, že ešte počas vysokej školy máte priestor načerpať cenné skúsenosti, ktoré môžete následne zúročiť. Rovnako je takáto stáž vhodným prvkom do životopisu. Pre zamestnávateľa to jednak znamená, že už máte nejaké skúsenosti, ale zároveň ste pre neho hodnotní, pretože máte know-how zo zahraničia.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Štúdium v zahraničí? Podaj si žiadosť o štipendium do 14 krajín

Štúdium v zahraničí? Podaj si žiadosť o štipendium do 14 krajín

Slovenská akademická informačná agentúra má pre teba dobré správy. Podávanie žiadostí o štipendijné pobyty do 14 krajín sveta bolo predĺžené až do konca januára. Štipendia sú prideľované na základe medzivládnych bilaterálnych dohôd študentom, doktorandom, vysokoškolským učiteľom a výskumným pracovníkom. Pokiaľ patríš do jednej z týchto skupín, môžeš vycestovať na študijný pobyt, výskumný pobyt, prednáškový pobyt či …