Uplatnenie absolventov a študentov

Mladí absolventi: Aj záchranári si poplačú

Zachraňujú životy! Radomír Hubeňák (24) a Martina Buchelová (24) vyštudovali odbor urgentná zdravotná starostlivosť na Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Ako bakalári sa dva roky dozadu zamestnali a už v tak mladom sa začali venovať vznešenej práci, vďaka ktorej vždy nájdu pomoc tí, ktorí ju potrebujú. Takto sa dvaja mladí absolventi vysokej školy dostali zo školských lavíc do záchraniek.

čítajte viac

Ako zohnať prax popri štúdiu

Všetci zamestnávatelia vám povedia, že mať titul v dnešnej dobe už nestačí. To, čo každého vo vašom životopise zaujme, je kolonka s pracovnými skúsenosťami. Preto je dôležité začať praxovať už popri štúdiu.

čítajte viac

Rozhovor: Mirka Miškechová spieva aj študuje

Je mladá, talentovaná a dobrosrdečná. Okrem toho, že je nadanou speváčkou a jej hlas určite poznáte, je Miroslava Miškechová aj študentkou vysokej školy. Porozprávala nám o tom, ako sa dá skombinovať kariéra a vzdelanie.

čítajte viac

Videoknižnica s príbehmi profesionálov

Ako si vybrať svoje budúce zamestnanie? Keď hľadáme odpoveď na túto otázku, radíme sa s rodičmi, učiteľmi, robíme si rôzne testy, chodíme na praxe, hľadáme na internete, čo nás zaujíma. Od koho sa však dozviete lepšie, ako to v praxi beží? Predsa od samotných zamestnancov.

čítajte viac

Práca počas štúdia

Ak potrebujete popri škole aj pracovať, je dobré vedieť, aké máte práva a povinnosti pri takomto „dvojitom“ živote. Aké zmluvy , dohody a pracovné pomery môžete získať, aké dane a odvody ste povinní platiť a aké sú výnimky?

čítajte viac

Prvé výsledky prieskumu projektu Vysokoškoláci do praxe

Národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti si kladie za cieľ prispôsobovať štúdium na vysokej škole skutočným potrebám dnešného trhu a sprostredkovávať študentom možnosti priameho zapojenia sa do praxe.

čítajte viac

Čerstvý absolvent alias štúdium končí

Moje štúdium sa chýli ku koncu alebo som si odniesla zo študijného diplom a som teda čerstvým absolventom.Lenže čo teraz? Chcem prerušiť štúdium, zmeniť odbor, nadviazať ďalším vzdelávaním, pracovať? V článku krátky exkurz do možností, keď sa ocitnete na tomto životnom rázcestí.

čítajte viac

Platový systém alebo kto, čo a za koľko

Jednou z dôležitých motivácií pri výbere budúceho povolania je Váš budúci plat. Aj keď nie je jedinou, Vaše rozhodovanie určite ovplyvní. Máte predstavu, koľko by ste chceli zarábať a koľko euro na výplatnej páske môžete približne na Slovensku očakávať?

čítajte viac