Európa – využitie pôdy

Francúzsko najviac ornej pôdy v Európe (34% plochy) živočíšna výroba prevažuje nad rastlinnou chov dobytka je rozšírený na SZ (Normandia, Bretónsko) a v stredohorí – mäso a mliečne výrobky na menej úrodných vysočinách a horách stredného a južného Francúzska sú rozšírené ovce medzi hlavné produkty patrí pšenica, jačmeň, cukrová repa (Severofrancúzska nížina), kukurica (juhozápad), ovocie a zelenina (na juhu), […]


Francúzsko

  • najviac ornej pôdy v Európe (34% plochy)
  • živočíšna výroba prevažuje nad rastlinnou
  • chov dobytka je rozšírený na SZ (Normandia, Bretónsko) a v stredohorí – mäso a mliečne výrobky
  • na menej úrodných vysočinách a horách stredného a južného Francúzska sú rozšírené ovce
  • medzi hlavné produkty patrí pšenica, jačmeň, cukrová repa (Severofrancúzska nížina), kukurica (juhozápad), ovocie a zelenina (na juhu), vínna réva (Burgundska, Bordeaux, Champagne)
  • podnebie:
    • mierne oceánske – teplé a vlhké zimy a chladné a vlhké leto
    • subtropické – stredomorské – teplé a suché letá, mierne zimy

Dánsko

  • podnebie: mierne oceánske
  • 60% zeme zaberá orná pôda
  • pestuje sa pšenica, krmoviny, raž, zemiaky, cukrová repa
  • živočíšna výroba sa zameriava na chov ošípaných a dobytka a hydiny

Švédsko

  • rozsiahle lesy (2/3 krajiny) sú bohatými zdrojmi zásob pre priemyselnú ťažbu dreva, výrobu papiera a ďalších drevárskych produktov
  • prevláda živočíšna výroba, chov hovädzieho dobytka, na severe chov sobov a kožušinovej zveri.
  • farmárska oblasť sa sústreďuje na juhu zeme, kde je nížina, priaznivé podnebie a úrodnejšia pôda
  • prevažnú časť úrody tvorí jačmeň, cukrová trstina, pšenica, ovos, zemiaky, repkové semeno a žito
  • podnebie:
    • sever – veľmi chladné
    • juh – mierne oceánske, vlhké, vplyv Atlantického oceánu

Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.