Štipendijné programy v zahraničí už počas strednej školy 

18. 8. 2024
Štipendijné programy v zahraničí už počas strednej školy

Si na strednej a nevieš sa už dočkať na vysokú školu, kedy budeš môcť vycestovať do zahraničia na pobyt? Dobrá správa! Nemusíš čakať na vysokú. Štipendium môžeš získať už počas strednej školy a vycestovať na jeden či dva školské roky na zahraničné stredné školy. 

Takúto možnosť ponúka aj program stredoškolských štipendií Secondary School Scholarship Program. Vďaka nemu môžeš stráviť rok alebo dva na súkromnej strednej škole v USA či vo Veľkej Británii. Od svojho vzniku v roku 1993, Secondary School Scholarship Program udelil viac ako 300 štipendií a aj ty sa môžeš pridať k štipendistom.

Ako na to? 

V prvom rade je potrebné vyplniť prihlášku na tebou vybraný program na stránke chcemstipko.sk. Ďalším krokom je písanie eseje na vopred neznámu tému či test Duolingo pre prihlášky na programy v USA.  Po úspešnom absolvovaní testu z angličtiny čaká uchádzačov ešte osobný pohovor so zástupcami zahraničných organizácií.  Uchádzači na programy vo Veľkej Británii budú posudzovaní na základe prihlášok a eseje. O konečnom výsledku vždy rozhoduje zahraničný partner.  

Informačné stretnutia

Váhaš, čo takýto pobyt obnáša a či je pre teba? Odpovede určite nájdeš na informačných stretnutiach, ktoré sa budú konať počas októbra v Banskej Bystrici, Košiciach, v Žiline a jedno bude online. Presne termíny a registráciu na ne pôjdeš tiež na stránke chcemstipko.sk

Aké sú výhody pobytu? 

1. Zdokonalíš sa v cudzom jazyku.

Či už pôjdeš na pobyt v rámci programu Secondary School Scholarship Program, vďaka ktorému si zdokonalíš angličtinu, alebo na akýkoľvek iný program do krajiny, kde sa hovorí cudzím jazykom, získaš príležitosť osvojiť si daný jazyk ako nikde inde. V rámci pobytu budeš totiž používať cudzí jazyk v škole, ale aj mimo nej v bežných situáciách. 

2. Objavíš novú kultúru a zvyky 

Cestovanie je skvelou príležitosťou, ako spoznávať rôzne národy, ich kultúru a zvyklosti. Dlhodobý pobyt ti však poskytne hlbšie porozumenie tomu, ako daná kultúra funguje. Teória kultúrneho šoku ti môže pomôcť vysporiadať sa s prípadnými náročnými situáciami, ktoré môžu, ale aj nemusia nastať.

3. Vybuduješ si nové priateľstvá 

Okrem teba môže byť na zahraničnom pobyte aj niekoľko ďalších študentov z rôznych krajín, ako aj spolužiaci, ktorí sú bežnými žiakmi danej školy. Pobyt ti tak poskytne možnosť spoznať nových priateľov na celý život.

4. Samostatnosť sa stane tvojim druhým menom 

Stredná škola je typicky miestom, kde žiaci ešte bývajú doma u rodičov. Pobyt v zahraničí ti však zoberie tento komfort, ale na druhej strane ťa naučí, ako sa spoliehať sám na seba. Vďaka tomu ťa neskôr v živote len tak ľahko niečo nezaskočí. 

5. Vyskúšaš si iný systém výuky 

Zahraničné vzdelávacie systémy sa v mnohých smeroch líšia od toho slovenského. Takýto iný prístup môže byť pre teba atraktívnejší, môže ti viac vyhovovať či ti môže pripadať efektívnejší. Vďaka tomu môžeš zistiť spôsob, ako sa ti najlepšie učí, a zároveň ťa to môže motivovať prihlásiť sa na vysokú školu v zahraničí, kde sú tieto prístupy súčasťou vzdelávania. 

Ak teda zvažuješ štúdium v zahraničí, nezabudni, že túto príležitosť máš už počas strednej školy.