Školským bufetom, ako ich poznáme, je koniec
Od polovice marca vstúpila do platnosti vyhláška Ministerstva zdravotníctva, ktorá upravuje obsah pultov v školských bufetoch na zdravšie alternatívy. Takýto návrh bol na stole už v roku 2015, ale po kritike podnikateľov a aj samotných škôl si to Ministerstvo s ním nakoniec rozmyslelo a vrátilo sa s ňou teraz.
V bufetoch sú odteraz vítané ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom pridaného cukru do 5 g/100 ml, celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ako aj ich bezlaktózové alternatívy, rastlinné nápoje a potraviny na rastlinnej báze so zníženým obsahom tukov a pridaných cukrov, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov. Na druhú stranu by ste v nich už nemali viac nájsť sladené a energetické nápoje, cukrovinky, langoše či údenárske výrobky s nízkym podielom masa, chipsy či rôzne krekry, ktorých podiel na celkovom sortimente by bol väčší ako 50 %.
Podobná vyhláška platí aj v Čechách od roku 2016 a je známa pod prezývkou pamlsková vyhláška. V tom čase bolo zrušených niekoľko bufetov, uvidíme teda, ako sa s touto novou výzvou popasujú bufety na Slovensku.
Ďalšie články k téme
Študuj a zlepšuj Slovensko!
Dvojitá kvalita potravín je na Slovensku veľmi diskutovanou témou. Navyše patrí k témam ako politika, futbal či hokej, teda k takým, na ktoré sú odborníci úplne všetci. Ty sa však môžeš stať skutočným odborníkom a môžeš prispievať k skvalitňovaniu tohto odvetvia na Slovensku, a to vďaka štúdiu na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v […]
čítajte viac