(Medzi)národné projekty ÚM STU v spolupráci so slovenskými mestami

24. 6. 2024 | PR články

Na Ústave manažmentu STU sa dlhodobo riešia rôzne národné a významné medzinárodné projekty. V ostatnom období sa kladie dôraz predovšetkým na aplikačnú časť, kedy je dôležité aby koncovým užívateľom pri týchto projektoch boli samosprávy. Na našom pracovisku sa takýmto projektom venujeme dlhodobo, niektoré spolupráce sú ešte z čias pred vznikom samostatného Ústavu manažmentu. Dlhodobú spoluprácu v podobe riešených národných a medzinárodných projektov máme najmä s Trenčínom, Dubnicou nad Váhom a Popradom.

Trenčín

S mestom Trenčín máme najintenzívnejšiu spoluprácu, ktorá sa prejavuje v mnohých projektoch. Spolupráca na oficiálnej úrovni sa začala v roku 2013 projektom Prevencia kriminality 2013 s názvom Bezpečnosť ako kvalita priestoru. Identifikovaných bolo niekoľko priestorov ako potenciálne riziko pre mestskú bezpečnosť. Počas projektu bola navrhnutá séria opatrení, niektoré boli následne aplikované v priestore s dôrazom na bezpečnú mobilitu. Projekt „TRENČÍN si TY – Participatívny urbanistický projekt mesta Trenčín“ bol súčasťou medzinárodnej ideovej urbanistickej súťaže, projektu Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce 2013-2015, ktorý prirodzene nadväzoval na projekt Mestské zásahy 2013 – Trenčín.

Prehliadka mesta Trenčín s primátorom Richardom Rybníčkom v rámci študentského workshopu Making City

Od roku 2014 bol odbor územného plánovania prizvaný na odbornú podporu pri príprave viacerých dokumentov ako: Regionálna integrovaná územná stratégia ÚMR Trenčín, PHRSR Trenčín na roky 2016 – 2022 a na roky 2023 – 2029, ako aj Komunitný plán mesta Trenčín na roky 2016 – 2022 a na roky 2023 – 2029.

Od roku 2018 bežiaci projekt Making City, v rámci schémy Horizont 2020, predstavuje mesto Trenčín ako mesto nasledovníka, kde sa bude replikovať koncept PED (positive energy districts). Cieľom projektu je riešiť a demonštrovať transformáciu mestského energetického systému smerom k inteligentným a nízkouhlíkovým mestám na základe koncepcie pozitívnej energetickej štvrte (PED). Technológie vybrané na implementáciu v projekte sú v pokročilom štádiu vývoja alebo sú už priamo na trhu. Koncept PED sa javí ako krok nad rámec súčasných európskych stavebných predpisov tým, že prináša veľké štrukturálne, spoločenské, ekonomické a technologické zmeny v mestách. Konzorcium pozostáva z 34 partnerov vrátane mestských rád, univerzít a výskumných centier, klastrov a nadácií, malých a stredných podnikov, energetických spoločností a stavebných firiem.

Intenzívny workshop na tému PED (possitive energy districts – energeticky pozitívne štvrte) v rámci projektu Making City Trenčín s docentom Vladimírom Ondrejičkom

Projekt Mobilities4EU v rámci schémy Horizon Europe je posledným na zozname a bol spustený v roku 2024. Cieľom projektu je urýchliť prechod na zelenú udržateľnú mestskú mobilitu v európskych mestách demonštrovaním inovatívnych riešení pre efektívnu a užívateľsky orientovanú mobilitu. Cieľom projektu je znížiť emisie a posunúť mestá ku klimatickej neutralite. Ide o spoločné úsilie 29 zapojených partnerov z deviatich európskych krajín vrátane významných technologických hráčov ako Orange, T-Systems, Volkswagen, SAP a ďalších.

Dubnica nad Váhom

Prvý kontakt s mestom Dubnica nad Váhom bol počas štátom riadenej transformácie regiónu Horná Nitra, ktorá viedla k ďalšej spolupráci v podobe odbornej podpory pri tvorbe PHRSR (Programu hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja) mesta Dubnica nad Váhom ako spoločnej integrovanej stratégie pre roky 2023-2030.

Najnovšia aktivita s mestom zahŕňa začínajúci projekt Interreg Central Europe – 2024-2027 pod skratkou CICADA4EU venovaný podpore mestskej správy pri zvyšovaní odolnosti a efektívnosti mestskej klímy mobilizáciou ekologického a sociálneho potenciálu na aplikáciu riešení na prispôsobenie sa zmene klímy vo forme integrovaných technických, environmentálnych a sociálnych inováciií, ktorých výsledkom sú dlhodobé procesy participatívnej implementácie, čím sa zvyšuje zodpovednosť občanov za prispôsobenie sa zmene klímy.

Prehliadka mesta Poprad pod vedením architekta Martina Balogu

Poprad

Spolupráca s mestom Poprad je dlohodobá a vyústila do dvoch veľkých spoločných aktivít. Prvá aktivita bola realizovaná v roku 2005 a jej hlavným cieľom bolo vytvorenie urbanisticko-architektonickej validačnej štúdie pre Grebov park. Hlavnou výzvou bolo vytvorenie prepojenia AquaCity Poprad s mestskou časťou Spišská Sobota. Táto validačná štúdia bola vykonaná spolu so zástupcami mesta, investormi, zahraničnými študentmi a ich tútormi z 5 európskych krajín. Tou najnovšou spoluprácou bola odborná podpora pri tvorbe Programu rozvoja mesta Poprad na roky 2016-2022 s perspektívou do roku 2040.

Workshop k fungovaniu smart miest vedený Igorom Wzosom (predseda predstavenstva Slovak Smart City Cluster) v Poprade

Ďalšie články k téme

Slovenskí študenti na Festivale inovácií smart mobility v Južnej Kórei

V októbri odleteli študenti Strojníckej fakulty STU v Bratislave do Južnej Kórei, aby pokračovali v spolupráci s univerzitou Sun Moon, ktorú nadviazali už začiatkom roka. Svoj pobyt v tejto nádhernej krajine začali práve na univerzite Sun Moon, na ktorej sa uskutočnilo slávnostné podpísanie memoranda o porozumení. Za SjF STU v Bratislave ho podpísal dekan fakulty Dr.h.c. prof. Ing. Ľubomír Šooš, PhD. Mimoriadny význam […]

čítajte viac

FIIT STU oslavuje 20. výročie v popredí slovenského IT vzdelávania

Fakulta informatiky a informačných technológií (FIIT STU) oslavuje 20 rokov v popredí slovenského IT vzdelávania, digitálneho technologického výskumu a inovácií. Medzinárodne uznávaná fakulta sa od svojho vzniku stala významnou vzdelávacou a vedeckou inštitúciou v oblasti informačných technológií. Svoje dejiny začala písať 1. októbra 2003 ako najmladšia siedma fakulta Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Prvým dekanom […]

čítajte viac

Simulácia výbuchov

“Na MTF STU sa nachádza výbuchová komora, ktorá je jediná na Slovensku. Dokonca, čo sa týka konštrukčného riešenia a podporných systémov, môžeme ju považovať za celosvetový unikát.“ Rozhovor so zástupcom riaditeľa Ústavu integrovanej bezpečnosti a zároveň vedúcim katedry Bezpečnostného inžinierstva na Materiálovotechnologickej fakulte v Trnave – docent Richard Kuracina. Pracujete na katedre bezpečnostného inžinierstva, mohli by ste […]

čítajte viac