Európa – využitie pôdy
Francúzsko najviac ornej pôdy v Európe (34% plochy) živočíšna výroba prevažuje nad rastlinnou chov dobytka je rozšírený na SZ (Normandia, Bretónsko) a v stredohorí – mäso a mliečne výrobky na menej úrodných vysočinách a horách stredného a južného Francúzska sú rozšírené ovce medzi hlavné produkty patrí pšenica, jačmeň, cukrová repa (Severofrancúzska nížina), kukurica (juhozápad), ovocie a zelenina (na juhu), […]
Francúzsko
- najviac ornej pôdy v Európe (34% plochy)
- živočíšna výroba prevažuje nad rastlinnou
- chov dobytka je rozšírený na SZ (Normandia, Bretónsko) a v stredohorí – mäso a mliečne výrobky
- na menej úrodných vysočinách a horách stredného a južného Francúzska sú rozšírené ovce
- medzi hlavné produkty patrí pšenica, jačmeň, cukrová repa (Severofrancúzska nížina), kukurica (juhozápad), ovocie a zelenina (na juhu), vínna réva (Burgundska, Bordeaux, Champagne)
- podnebie:
- mierne oceánske – teplé a vlhké zimy a chladné a vlhké leto
- subtropické – stredomorské – teplé a suché letá, mierne zimy
Dánsko
- podnebie: mierne oceánske
- 60% zeme zaberá orná pôda
- pestuje sa pšenica, krmoviny, raž, zemiaky, cukrová repa
- živočíšna výroba sa zameriava na chov ošípaných a dobytka a hydiny
Švédsko
- rozsiahle lesy (2/3 krajiny) sú bohatými zdrojmi zásob pre priemyselnú ťažbu dreva, výrobu papiera a ďalších drevárskych produktov
- prevláda živočíšna výroba, chov hovädzieho dobytka, na severe chov sobov a kožušinovej zveri.
- farmárska oblasť sa sústreďuje na juhu zeme, kde je nížina, priaznivé podnebie a úrodnejšia pôda
- prevažnú časť úrody tvorí jačmeň, cukrová trstina, pšenica, ovos, zemiaky, repkové semeno a žito
- podnebie:
- sever – veľmi chladné
- juh – mierne oceánske, vlhké, vplyv Atlantického oceánu
Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.