Štúdium na vysokej škole nie je len o prednáškach

23. 9. 2023 | Študentský život

vysokoškolské spolkyŠkolský rok sa pre základné a stredné školy už začal, vysokoškolákov to ešte len čaká. Avšak aj pre mnohých z nich je september už mesiacom príprav a objavovania možností pre nasledujúci akademický rok. Jednou z nich je aj členstvo v spolkoch. Práve tie mávajú najmä pre nových študentov na začiatku či pred začiatkom akademického roka pripravené prezentácie. Na nich sa noví študenti dozvedia, aké spolky ich vysoká škola má, ako sa do nich zapojiť a čo bude členstvo zahŕňať.

Čo sú to vysokoškolské spolky? 

Pri prvej zmienke slova spolok mnohým napadnú ukážky z amerických filmov, kde ide i kluby vyvolených študentov a na starší študenti nútia mladších podstupovať rôzne úlohy, pokiaľ sa rozhodnú byť súčasťou. Spolky v našom prostredí sú neoddeliteľnou súčasťou vysokoškolského života a akademickej pôdy. Spájajú totiž študentov naprieč fakultou či univerzitou a ich členovia sa venujú konkrétnej oblasti, ktorá ich baví či v ktorej sa chcú rozvíjať. Môže ísť teda o športový spolok, o spolok venujúci sa organizácii podujatí, či pozeraniu a rozoberaniu filmov a mnoho ďalších. V mnohých prípadoch môže ísť o spolky zamerané na celý odbor, ako sú napríklad spolky medikov.

Aké sú výhody členstva v spolku? 

Výhod je hneď niekoľko, tak sme vám ich spísali do bodov:

  • Spoznáte nových ľudí. Členovia spolku môžu byť vaši spolužiaci z ročníka, ale tak isto to môžu byť starší spolužiaci či spolužiaci z iných odborov. Vďaka tomu nie len že značne rozšírite svoju základňu známych, ale rozšírite si aj obzory v mnohých témach, nakoľko spolky spájajú ľudí s rôznymi študijnými či voľnočasovými záujmami.
  • Naučíte sa pracovať v tíme. Nie len školské projekty, ale aj pracovný život prináša mnoho situácií, v ktorých je nutné pracovať v skupine. Schopnosť fungovať v tíme nie je pre všetkých samozrejmosťou. Práve princíp fungovania spolku je postavený na spolupráci. Celý organizmus funguje len vďaka tomu. Preto byť súčasťou spolku dáva členom nenahraditeľnú skúsenosť v tomto smere.
  • Získate organizačné schopnosti. V mnohých prípadoch je neoddeliteľnou súčasťou spolkovej činnosti organizácia podujatí. Preto majú členovia možnosť si vyskúšať organizáciu podujatí rôzneho druhu. Vďaka tomu majú možnosť vidieť a zažiť pozadie väčších či menších akcií. Nemusí byť organizácia eventov vašou každodennou náplňou budúcej práce na to, aby boli organizačné schopnosti hodnotnou výbavou do študentského či pracovného života.
  • Spoznáte samých seba. Spomenuli sme prácu v tíme, organizáciu podujatí, spoznávanie nových ľudí a to je len úzky vyber toho, vďaka čomu v spolku objavujete samých seba. Jednoducho ide o to, že vďaka spolku zažite mnoho situácii či si vyskúšate mnoho vecí vďaka ktorým pochopíte, čo vás baví, čo vám ide či čo vás napĺňa.

Ako sa do spolku pridať? 

U každej vysokej školy tak trocha záleží. Plošne však platí, že nábor nových členov prebieha tesne pred začiatkom semestra alebo počas prvých jeho týždňov. Je to z toho dôvodu, aby sa noví študenti mali čas rozkukať v novom prostredí, ale zároveň aby im počas roka nič neušlo. Do niektorých spolkov je možné zapísať sa hneď na prvom informačnom stretnutí, u niektorých je potrebné vyplniť prihlášku do určitého dátumu, u niektorých môže ísť o krátke výberové konanie. Všetko záleží na zvyklostiach konkrétnej univerzity či fakulty a to platí aj pre členské poplatky. Niektoré členstvá sú úplne zadarmo, iné spolku môžu vybrať malé poplatky.

Spolky sú skvelou príležitosťou najmä pre nových študentov. Ide totiž o jeden z najrýchlejších spôsob ako spoznať nové prostredie a ako sa do neho začleniť.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme