Slovensko má 4 univerzity v rebríčku top univerzít sveta

7. 6. 2023 | Aktuality

Slovensko má 4 univerzity v rebríčku top univerzít sveta Každý rok vychádzajú rebríčky, ktoré hodnotia univerzity z celého sveta. Tieto hodnotenia majú slúžiť ako orientácia pre uchádzačov o štúdium a majú byť istým dokladom prestíže univerzity. Tak isto slúžia aj univerzitám, aby sa vedeli na základe stanovených kritérií porovnať s inými a mohli sa tak pripadne zlepšovať. Rebríček Global 2000 vydaný uznávanou organizáciou v tejto oblasti The Center for World University Rankings hodnotil až 20 531 univerzít, ktoré zoradil a z top 2000 vznikol zoznam najlepších univerzít za posledný rok. Okrem svetových univerzít si v tomto rebríčku našli miesto aj tie slovenské.

V prvej tisícke, presne na 661. mieste sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave, o necelých tisíc miest za ňou sa umiestnila Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach na 1 453. mieste. Za nimi je na 1 637. mieste Slovenská technická univerzita v Bratislave, presne na 1 637. mieste a zmestila sa aj Technická univerzita v Košiciach s 1 933. miestom. Kým Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Slovenská technická univerzita v Bratislave obhájili svoje pozície v rebríčku z minulého roka na približne rovnakých miestach, Technická univerzita v Košiciach je nováčikom.

Prvé miesta sú stabilne obsadzované tými najprestížnejšími univerzitami a zmena, ani len v poradí, nenastala oproti minulému roku ani tento. Prvé miesto patrí Harvardu, za ním je MIT, tretie miesto opäť patrí Stanfordu, nasleduje Cambridge a Oxford.

Všetkým univerzitám patrí gratulácia a sme radi, že aj slovenské univerzity majú svoje miesto medzi tými najprestížnejšími.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Ceny internátov budú opäť rásť

Ceny internátov budú opäť rásť

Ubytovanie na internátoch je stále populárnou voľbou vysokoškolského ubytovania. Avšak aj napriek tomu, že ubytovanie na internáte stále patrí k lacnej alternatíve ubytovania, aj táto služba zdražuje v dôsledku inflácie a nárastu nákladov na energie. Nemýlite sa, pokiaľ máte pocit, že ste o zdražovaní internátov počuli nedávno. Obvykle k zdražovaniu dochádza na začiatku akademického roka. …

Hľadáš prácu? Kariérne veľtrhy ti pomôžu s výberom

Hľadáš prácu? Kariérne veľtrhy ti pomôžu s výberom

Veľtrhov alebo inak výstav z jedného odvetvia je veľké množstvo. V tomto období prebiehajú napríklad aj veľtrhy vysokých škôl, kde sa jednotlivé vysoké školy predstavujú stredoškolákom. Veľtrhom vysokých škôl je napríklad aj Online veletrh Vysokeskoly.cz, ktorého sa budeš môcť zdarma zúčastniť už 22. až 23. novembra z pohodlia domova. Takýchto veľtrhov existuje však veľké množstvo …