Odborníkmi na boj proti korupcii už za 4 mesiace

17. 12. 2023 | Aktuality

protikorupčná akadémiaNadácia Zastavme korupciu je celoštátne známou organizáciou. Vedeli ste ale, že jednou z jej aktivít je aj Protikorupčná akadémia? 3. ročník práve prebieha a 30 účastníkov má za sebou úvodný tréning.

Čo je protikorupčná akadémia? 

Ide o 4-mesačný bezplatný program zameraný na vzdelávanie, osvetu a aktivizáciu mladých vo veku 17-28 rokov. Vybraní účastníci sa počas programu naučia, ako robiť verejnú kontrolu, ako začať s investigatívou, ako vhodne naformulovať reakcie na argumenty, kde upozorniť na podvody, ako naštartovať svoje kreatívne myslenie a mnoho ďalších dôležitých vedomostí a zručností.

Akadémia má 3 fázy, prvou je úvodný víkendový tréning, ktorí majú tohtoroční účastníci už za sebou. Ide o prvý kontakt s témou, a preto je tréning nabitý zážitkovými workshopmi, intenzívnymi vzdelávacími aktivitami od expertov z oblasti protikorupčného boja, aktivizmu a komunikácie, kreatívnymi prednáškami a súčasťou sú aj inšpiratívni hostia. Medzi hosťami uplynulého tréningu bol napríklad Jakub Kobela z Akadémie kritického myslenia či novinárka Karin Kőváry Sólymos z Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Druhou fázou akadémie je realizácia vlastného individuálneho alebo skupinového projektu. Výber formy a témy je na každom účastníkovi. Medzi tými minuloročnými nájdeme napríklad kontrolu verejného obstarávania mincovej linky pre Národnú banku Slovenska a revitalizácie Námestia Jána Mathého v Košiciach v celkovej sume 1,6 milióna eur či vytvorenie konceptu spoločenskej stolovej hry, ktorá simuluje fungovanie obecného zastupiteľstva na Slovensku a ďalšie zaujímavé projekty, na ktorých sa účastníci niečo nové naučili, ale zároveň ktoré prispeli k verejnému blahobytu spoločnosti. Účastníci nie sú na svoje projekty sami a realizujú ich pod dohľadom skúsených odborníkov. Okrem toho v priebehu realizácie sú účastníkom k dispozícii online workshopy, ktoré im so spracovávaním pomôžu.

Poslednou fázou je slávnostné ukončenie, na ktorom účastníci dostanú certifikát o absolvovaní Protikorupčnej akadémie. Ten je dokladom o úspešnom ukončení akadémie, ale najmä akousi garanciou nadobudnutých znalostí, ktoré absolventi môžu využívať.

Aj keď takéto projekty vyžadujú značnú dávku voľného času mladých ľudí, sú skvelým spôsobom, ako si rozšíriť svoje vzdelanie, ako spoznať nových ľudí či ako si vyskúšať veci v praxi, na ktoré nie je v klasickom vzdelávacom systéme taký priestor. Sú to veľmi dôležité vzdelávacie aktivity, ktoré rozvíjajú schopnosti, ale aj osobnosť mladých ľudí, ale zároveň výstupy z nich sú významnými faktormi v zlepšovaní našej spoločnosti.

Tretí ročník už beží, ale podobné projekty, do ktorých je možné sa zapojiť začínajú počas celého roka a nezabudnite sledovať sociálne siete nadácie Zastavme korupciu, aby vám neunikli prihlášky na ďalší ročník.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme