Na čo si dať pozor na zahraničnom pobyte. 2. časť

30. 7. 2023 | Štúdium v zahraničí

Na čo si dať pozor na zahraničnom pobyte. 2. časť Cesta do zahraničia môže priniesť niekoľko prekvapení. Bohužiaľ niektoré z nich môžu byť nemilé, a preto ti prinášame dvojdielny seriál o tom, na čo si dať pozor pri pobyte v zahraničí. Nižšie sa bližšie dočítaš o bezpečnosti a o verejnej doprave v zahraničí. Kým prvý diel sa venoval čisto téme aktuálnej pre dlhodobé pobyty, špecifikom tejto druhej časti je, že môže byť užitočná pre všetkých cestovateľov. Ako aj pre tých, ktorí sa chytajú na dlhodobý pobyt v zahraničí, teda na študijný pobyt či stáž. Tak pre tých, ktorých čaká krátkodobý pobyt v podobe dovolenky, krátkej návštevy univerzity či účasti na konferencii.

Bezpečnosť

Každá krajina je iná a aj každé mesto je iné. Aj keď bežne počítame s tým, že istá forma kriminality je takmer všade, niektoré krajiny môžu mať svoje špecifiká. Kým v okolitých krajinách sme zvyknutí, že si dávame na svoje veci pozor tak akurát a je pomerne dostačujúce mať na chrbte zapnutý batoh, v niektorých krajinách to nemusí stačiť. Okrem prefíkaných vreckárov môže ísť o väčšie priestupky. U niektorých krajín sa zásadne neodporúča vychádzať po zotmení von, kým u nás je to úplne bežné. Ideálnym riešením je, niečo si o krajine a jej kriminalite prečítať. Vďaka tomu budete vedieť, či aj naďalej môžete nosiť svoj batoh na chrbte alebo si ho napríklad vo verejnej doprave chytíte do ruky, aby ste ho mali na očiach.

Verejná doprava

V európskych krajinách je spôsob využívania verejnej dopravy takmer identický. Kúpite si lístok, nasadnete a keď príde revízor, lístok ukážete. Avšak aj v takýchto prípadoch je potrebné si dávať pozor, a to najmä na typ lístka. V niektorých krajinách či mestách môžu byť lístky napríklad rozdelené na dva typy, a to pre domácich a cudzincov. Alebo najčastejšia komplikácia vzniká pri zvýhodnených lístkoch. Môže sa napríklad stať, že na to, aby sme boli oprávnení mať zvýhodnený lístok, musíte byť držiteľom študentskej kartičky v danej krajine a nestačí status študenta z domovskej krajiny. Pokiaľ má mesto či krajina takéto podmienky stanovené, vaša hosťujúca univerzita o tom vie a vydá vám študentskú kartičku. K tomu však môže dôjsť až počas prvých dní vášho oficiálneho pobytu. Preto pokiaľ do krajiny pricestujete skôr, či plánujete využívať hromadnú dopravu, overte si, či nebudete musieť počas prvých dní využívať lístky v plnej cene. Pokiaľ ste na dovolenke či na krátkej návšteve univerzity, takéto potvrdenie nemusíte dostať a môže byť väčšou istotou si zaplatiť plnú cenu. Takouto kontrolou vopred sa môžete vyhnúť nemalým pokutám a najmä problémom, ktorým sa dá jednoducho vyhnúť.

Cudzej krajiny sa rozhodne netreba báť. Každá cesta do zahraničia prináša cestovateľov skúsenosti, ktoré by za iných okolností nemali šancu získať. Práve aj vďaka takýmto cestám sa človek stane ostražitejším a mnoho vecí ho už neprekvapí. Jednoducho preto, že podobnú situáciu už zažil. Ako ale eliminovať nepríjemné skúsenosti? Jednoducho, stačí byť pripravený. V súčasnosti je navyše na internete aj množstvo diskusií, z ktorých sa dá čerpať a vďaka ktorých sa človek nemusíš učiť na vlastných chybách.  Pokiaľ vás zaujíma téma ubytovania v cudzej krajine, prečítajte si náš 1. diel o tom, na čo si dať pozor pri hľadaní ubytovania.


podpora@vysokeskoly.cz