Koniec papierovým maturitám?

30. 4. 2024 | Rady maturantom

Koniec papierovým maturitám? Môže sa tak stať už od roku 2026, a to v prípade maturitných skúšok a Testovania 9. Uviedol to Minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker. Podľa slov ministra je on sám veľkým podporovateľom elektronického testovania a jeho transparentnosti. Okrem toho poznamenal, že by sa takto získané výsledky dali ľahko využiť v rámci prijímacieho konania na stredné a vysoké školy.

Zavedenie elektronickej formy testovania je jedným zo záväzkov Plánu obnovy a odolnosti SR. V súčasnosti podľa informácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu prebieha zabezpečovanie techniky do škôl, aby boli schopné elektronické testovanie realizovať. Dokonca v niektorých školách sa tento typ testovania môže stať realitou už v budúcom roku.

Elektronické testovanie nie je úplnou novinkou. Od roku 2020 sa na mnohých školách organizuje e-Testovanie, ktorého cieľom je však opakovanie a prehlbovanie učiva. Napríklad aj na jeseň minulého roka si žiaci základných a stredných škôl mali možnosť vyskúšať testy zo slovenského jazyka a literatúry, maďarského jazyka a literatúry, matematiky, anglického jazyka (úroveň A2, B1 a B2) a aj testy overujúce čitateľskú a matematickú gramotnosť. O toto testovanie malo záujem viac ako 57 000 žiakov na 636 školách.

Čo si myslíš o elektronickom testovaní ty? Máš s ním už skúsenosť?


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Minister školstva, vedy, výskumu a športu, Tomáš Drucker, prišiel s návrhom, ktorý by zásadne zmenil systém maturít z matematiky. Chce ho totiž priblížiť formátu, aký majú maturity z cudzích jazykov, teda takému, v ktorom bude viac úrovní. Odôvodňuje to tým, že nie každý žiak potrebuje rovnakú úroveň: „Žiaci by nerobili len jednu skúšku z matematiky, …

Ako si naplánovať posledný polrok na strednej?

Ako si naplánovať posledný polrok na strednej?

Stredoškolákom vo 4. či v 5. ročníku už čoskoro končí ďalšia etapa života. Pre niektorých to môže byť vytúžený koniec štúdia, pre iných zasa nepríjemný pocit toho, že opúšťajú známy kolektív či pocit veľkej zodpovednosti. Okrem toho je však posledný polrok na strednej škole spojený aj s mnohými povinnosťami, ktorých sa môže nakopiť viac než …