Kam si ešte stále môžeš podať prihlášku a na čo si dať pozor

13. 3. 2022 | Aktuality

prihláška na VŠStále sa ešte rozhoduješ, ktorým smerom sa vydať po strednej škole? Alebo už máš prihlášku podanú, ale zvažuješ kam si podať ešte ďalšiu? Prinášame ti prehľad škôl, na ktoré si môžeš podať prihlášku ešte teraz a tipy, na čo si dať pri podávaní prihlášky pozor.

Pri termínoch podávania prihlášok je dôležité dať si pozor na to, že termíny nemusia byť jednotné pre celú univerzitu a sú individuálne pre jednotlivé fakulty či dokonca obory a stupne štúdia. Medzi vysoké školy, na ktoré si ešte stále môžeš podať prihlášku patrí napríklad Technická univerzita vo Zvolene, Univerzita Komenského v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Slovenská technická univerzita v Bratislave,  Ekonomická univerzita v Bratislave, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Žilinská univerzita v Žiline a mnohé ďalšie.

Kde hľadať informácie

Informácie o dátumoch podania prihlášok či spôsobe, ako prihlášku podať, nájdeš na našich stránkach vysokeskoly.sk alebo na stránkach škôl, zväčša v záložke „Uchádzači”. V tejto záložke či na stránke vysokeskoly.sk rovnako nájdeš aj celú ponuku odborov, ktoré univerzita ponúka, ponuku ubytovania a stravovania sa pre študentov či informácie o možnosti získať štipendium. Pokiaľ máš stále ďalšie otázky, neváhaj sa obrátiť priamo na vysokú školu, ktorá ti so všetkým rada poradí.

Na čo si dávať pozor

Správne podanie prihlášky ťa delí od tvojho miesta na vysokej škole a preto to netreba podceniť.

Dátumy

V prvom rade je dôležité nepremeškať posledný možný dátum podania prihlášky. Určite je fajn si podmienky prijímacieho konania prečítať skôr a nenechať si to na posledný deň, aby si sa vyhol/vyhla tomu, že ti bude chýbať nejaký dokument či nepôjde technika. To by bola škoda.

Dátumy sa  môžu líšiť pre jednotlivé fakulty, študijne odbory, ale aj pre stupne štúdia. To znamená, že pokiaľ sa hlásiš na bakalárske štúdium platia pre teba dátumy označené ako „1. stupeň vysokoškolského štúdia” či „Bc.”. Pokiaľ sa hlásiš na nadväzujúce štúdium, dôležité sú pre teba dátumy pre „2. stupeň vysokoškolského štúdia”, „Mgr.” či „Ing.”. V prípade, že sa hlásiš na doktorát, sú pre teba dátumy v kolónke „3. stupeň vysokoškolského štúdia” či „PhD.”

Elektronická či papierová prihláška

Pozorne si prečítaj postup, ako sa prihláška podáva, väčšina škôl už prijíma elektronické prihlášky, no môže sa stať, že budeš musieť niečo posielať poštou a v tom prípade treba počítať s tým, že to môže nejaký čas trvať.

Platby

Dôležité je dať si pozor na platbu za prihlášku. Over si, či bola platba pripísaná na účet a či je tým pádom tvoja prihláška kompletná. V niektorých prípadoch môže pripísanie platby trvať pár dní, takže sa nemusíš obávať, pokiaľ to neprebehne hneď.

Prípravné kurzy

Niektoré univerzity ponúkajú možnosť prípravných kurzov, ktoré ti pomôžu pripraviť sa na prijímacie konanie. Vždy sa oplatí pozrieť sa, či práve tvoja vybraná škola má takú možnosť, do kedy je potrebné sa prihlásiť a prípadne koľko to stojí. Či sa prihlásiš záleží len na tebe, no vždy je dobré si túto možnosť overiť. Môžeš sa dozvedieť informácie, ktoré zužitkuješ pri prijímačkach.

Stále ešte váhaš čo by ťa bavilo a kam si podať prihlášku? Skús si spraviť náš test, ktorý ti na základe niekoľkých otázok doporučí odbory, na ktoré sa hodíš. Test ti zaberie len pár minút a môže ti pomôcť pri výbere vysokej školy, ktorá je prvým veľkým krokom vo vytváraní tvojej budúcnosti.