Ako si poradiť s dodržovaním termínov

27. 9. 2023 | Štúdium na vysokej škole

time manažment na VŠNiektorý majú začiatok školského či akademického roka už za sebou, iných to ešte len čaká. Všetkých žiakov a študentov čakajú povinnosti, ktoré budú musieť splniť do stanoveného termínu. Týchto termínov môže byť počas roka niekoľko.

Niektoré úlohy môžu byť dôležitejšie ako iné alebo budú vyžadovať viac či menej času, ale pre všetky platí, že je potrebné termíny dodržať. Práve s ich dodržiavaním majú mnohí problém, čo ústi do zbytočného časového tlaku a stresu či dokonca to môže značne komplikovať štúdium, pokiaľ ide o dôležité dokumenty či práce. Ako sa tomu ale vyhnúť a čo urobiť pre to, aby termíny neboli vašim nepriateľom? Čítajte ďalej.

Dôležitou vlasťou takzvaných deadlineov je, že vedia skvelo motivovať k práci a výkonom. Túto vlastnosť majú ale len vtedy, pokiaľ sú dobre nastavené.

Dostatok času na prácu je kľúčové 

Realistický odhad toho, koľko času budete potrebovať na splnenie zadanej úlohy je jedným z najdôležitejších faktorov úspešného dodržania termínu. Pokiaľ ste zadanú úlohu už v minulosti plnili, zamyslite sa, koľko vám to trvalo vtedy. Zamyslite sa, či ste mali vtedy nedostatok času alebo práve naopak jeho prebytok. Práve predchádzajúce zadania vedia byť dobrým vodítkom v tom, koľko času si vyčleniť. Dobrým návodom pre odhad potrebného času je aj znalosť svojich silných a slabých stránok. Pokiaľ napríklad zadanie obsahuje písanie textu a tvorbu prezentácie a vy viete o sebe, že vám písanie ide od ruky, ale tvorba prezentácie nie je vašou obľúbenou činnosťou, nechajte si viac času na prezentáciu. Ďalším prípadom, kedy je dobré počítať s rezervou je, pokiaľ niečo robíte prvýkrát.

Rozdeľte si zadanie na podúlohy 

V tomto bode ide vlastne o princíp projektového manažmentu. Každý projekt sa skladá z niekoľkých krokov, ktoré musia byť ukončené na to, aby bol celý projekt hotový. To platí aj pre akékoľvek väčšie zadanie s termínom. Nech už píšete seminárnu či ročníkovú prácu alebo sa učíte na veľký test, maturitu alebo štátnice, vo všetkých prípadoch ide o väčší celok, ktorý sa dá rozdeliť na menšie časti. V prípade písania práce si najskôr potrebujete zistiť niečo o téme, o ktorej píšete, potrebujete si teda vyhľadať zdroje informácií, potrebujete  si vytvoriť kostru celého textu, ideálne je, rozdeliť si písanie na jednotlivé kapitoly a potrebujete si nechať čas na kontrolu. Každá z týchto častí môže mať priradený svoj vlastný termín, vďaka čomu si zaručíte, že finálny termíny dodržíte bez akýchkoľvek problémov. Je totiž jednoduchšie si prácu sledovať postupným dodržovaním termínov, ako sa držať jedného definitívneho. V takom prípade môžete ľahko spadnúť do sklzu, lebo vám nejaká čas neočakávane zaberie viac času.

Zohľadnite všetky ostatné termíny 

Ideálne je, vypísať si všetky termíny, o ktorých viete, že musíte dodržať na jedno miesto. Spravte si tak prehľad, ktorý vám jednoducho odhalí, či toho máte napríklad najviac odovzdať v decembri alebo až v januári. Pokiaľ sa vám v takomto prehľade stretne viac termínov napríklad na december, spravte si ku každému jednoduchý rozvrh toho, koľko času na každú úlohu potrebujete. Následne si skontrolujte, či nemôžete niektorú úlohu začať plniť už teraz a pripadne ju pokojne dokončiť aj s veľkým časovým predstihom. Dovolí vám to tak vybaviť časť práce v čase, kedy toho nemáte toľko a povinnosti sa tak viac rozložia.

Pomocníci s termínmi 

Záleží na vás, čo na vás bude fungovať najlepšie. Niekto má rád pripomienky v kalendároch, ako napríklad Google alebo má na to samostatné aplikácie. Na niekoho fungujú pripomienky či budíky v telefóne. Prehľadnou možnosťou môžu byť aj papierové kalendáre, kde vidíte úlohy niekoľko dní či týždňov vopred. Táto časť je veľmi individuálna, ale mať nejaký spôsob pripomínania je dobrý pomocníkom v dodržiavaní termínov.

 

Time management je dôležitou súčasťou štúdia, ale aj následnej práce. Preto je dobré si ho osvojiť čo najskôr. Aj keď máte momentálne zo seba náhodou pocit, že to nie je vaša silná stránka, časom prídete na to, že aj toto sa dá naučiť a osvojiť si to.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Rozhoduješ sa o štúdiu? Navštív online veľtrh vysokých škôl Vysokeskoly.cz

Portál VysokéŠkoly.cz, ktorý je materským portálom webovej stránky VysokéŠkoly.sk organizuje unikátny veľtrh, ktorý ti pomôže vybrať si vysokú školu z pohodlia domova. Láka ťa štúdium v Českej republike? Chceš sa dozvedieť o možnostiach štúdia pre Slovákov? Online veľtrh vysokých škôl ti poskytne prehľad a výber z desiatok českých vysokých škôl. Veľtrh prebehne už tento mesiac, …