Ako na vypracovávanie maturitných otázok?

28. 9. 2015 | Rady maturantom

Prichádza ten čas štvrtého ročníka, kedy je najlepšie začať s vypracovávaním maturitných otázok, resp. okruhov. Ale ako začať? Z kade čerpať informácie?

Kto má kamarátov v starších ročníkoch, začne s hľadaním práve u nich. Hľadať bude nielen informácie, ale rovno celé vypracovania. Mnoho študentov, ktorí už zmaturovali, svoje podklady na učenie darujú alebo predajú niekomu v nižšom ročníku. Iní si ich nechávajú, lebo aj na vysokej škole sa im môžu zísť. Najväčšou výhodou tohto riešenia je pre maturantov úspora času a energie. Poctivo si vypracovať témy na tri – štyri predmety zaberie aj niekoľko týždňov. Ďalšou výhodou môže byť aj to, ak je v tých témach už vyznačené, čo je najpodstatnejšie a čo je len na doplnenie súvislostí. No to môže byť zároveň aj problémom, ak si tie najdôležitejšie informácie chcete vyznačiť sami a svojím spôsobom. Treba si však dať pozor a témy si prekontrolovať. Môžu tam byť chybné informácie, ktoré sa potom nesprávne naučíte.

Mnohí učitelia zvolia na hodinách vo štvrtom ročníku systém tak, aby ste si museli témy na ich predmet vypracovávať postupne a potom si ich spoločne na hodinách odkontrolovali. V takomto prípade sa oplatí neignorovať to, naozaj si tie témy urobiť a potom ich nezabudnúť priniesť do školy. Učiteľ vám najlepšie povie, čo od vás bude chcieť počuť, ak si práve tú otázku vytiahnete, čo bude rád, keď poviete, aj keď to nie je úplne nevyhnutné a čo je úplne zbytočné.

Ak učiteľ zvolí systém, v ktorom bude všetky témy preberať na hodine, no nebude od vás chcieť, aby ste si vypracované okruhy priniesli a odkontrolovali, najlepšie je vypracovávať si dané témy hneď po ich prebratí. Na hodine pedagóg povie všetko, čo je tam podstatné. Vy prídete domov a kým to ešte budete mať v čerstvej pamäti, tému si vypracujete. Ak si to odložíte na neskôr, určite si už nebudete pamätať, čo všetko učiteľ na vyučovaní povedal.

A nakoniec možnosť, ak si témy budete vypracovávať úplne sami. Najlepšie je pracovať s vlastnými poznámkami, ktoré ste si celú strednú školu určite poctivo písali. Školské učebnice sú nápomocnejšie ako odborné knihy, pretože sú v nich učebné látky podané jednoduchšie, zrozumiteľnejšie. Požičajte si učebnice od spolužiakov z mladších ročníkov, aby ste mali podklady k témam zo všetkých ročníkov.

V dnešnej dobe sa však viac pracuje s internetom ako s učebnicami. Na to mysleli zakladatelia rôznych webových stránok, ktoré sa venujú práve maturitným témam zo všetkých predmetov. Takouto stránkou je napríklad maturitneotaz­ky.sk, kde svoje vypracované témy posielajú priamo študenti. Momentálne tam nájdete viac ako 450 tém z 15 odborov. Pomôcť vám môže aj stránka oskole.sk, kde sa nachádza súhrn materiálov, ktoré vypracovali učitelia základných a stredných škôl. Ďalšie informácie môžete hľadať na stránke zmaturuj.zones.sk alebo tahaky-referaty.sk.

Keď už máte témy vypracované, je čas sústrediť sa na prípravu na písomnú časť maturitnej skúšky. Okrem naštudovania teórie je dôležité tiež „zžiť sa” so systémom testov a zvyknúť si na typy úloh, ktoré sa tam vyskytujú. To sa dá najlepšie praxou, a to cvičným vypĺňaním testov z predošlých rokov. Všetky maturitné testy vrátane kľúčov so správnymi odpoveďami môžete nájsť na stránke matura.sk. Na tejto stránke sa nachádzajú aj nahrávky k maturitnej skúške z cudzieho jazyka, preto si môžete vyskúšať aj úlohy určené na počúvanie.

Tak hor sa do práce, maturita je tu skôr, ako sa nazdáte!

Ďalšie články k téme

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Veľká zmena v maturite z matematiky? Možno už čoskoro

Minister školstva, vedy, výskumu a športu, Tomáš Drucker, prišiel s návrhom, ktorý by zásadne zmenil systém maturít z matematiky. Chce ho totiž priblížiť formátu, aký majú maturity z cudzích jazykov, teda takému, v ktorom bude viac úrovní. Odôvodňuje to tým, že nie každý žiak potrebuje rovnakú úroveň: „Žiaci by nerobili len jednu skúšku z matematiky, …

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Ako sa pripraviť na SCIO testy?

Čakajú ťa tento rok prijímacie skúšky na vysokú školu? Je ich súčasťou test od spoločnosti SCIO? Pokiaľ si si 2krát odpovedal(a) áno, čítaj ďalej. Testy spoločnosti SCIO využíva desiatky škôl na Slovensku a v Českej republike ako súčasť svojho prijímacieho konania. Pre mnohých žiakov sú ale strašiakom, keďže ich delia od ich vysnívaného miesta na …

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

Ako sa nezblázniť z prihlášok, dní otvorených dverí a prijímačiek?

S novým rokom prichádza pre mnohých stredoškolákov obdobie plné rozhodovania sa, prihlášok, návštev DOD, platieb a mnoho ďalších vecí, ktoré súvisia s budúcim nástupom na vysokú školu. Najdôležitejšie na tomto období sú ale termíny! Termín dní otvorených dverí, termíny prihlášok, termín prijímacích skúšok a ďalšie. Pokiaľ zvažujete viac vysokých škôl, odrazu vás tieto termíny zavalia …