Aké je uplatnenie absolventov stredných škôl?

16. 4. 2024 | Uplatnenie absolventov a študentov

uplatnenie absolventov stredných škôlNa túto otázku a mnoho ďalších prehľadne odpovedá nová interaktívna webová stránka, ktorá je výsledkom spoločnej práce Inštitútu sociálnej politiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Inštitútu vzdelávacej politiky Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Web je síce stále len v pilotnej fáze, no už teraz prehľadne vizualizuje údaje o uplatnení absolventov stredných škôl. Zobrazené informácie sú k dispozícii pre absolventov, ktorí štúdium ukončili v rokoch 2018/2019 až 2021/2022. Na prvý pohľad je bez akéhokoľvek filtrovania vidieť počet absolventov, zastúpenie pohlaví, čomu sa venujú, akou formou sú absolventi zamestnaní, oblasti, v ktorých sa uplatnili a priemernú hrubú mzdu. Na základe týchto údajov a prehľadných grafov je vidieť prepad v počte absolventov v rokoch 2019/2020 a 2020/2021, pokles záujmu o vysoké školy či nárast hrubej mzdy o 276€.

Okrem týchto údajov je možné nastaviť si filtrovanie podľa krajov, okresov či dokonca obcí, ale aj podľa samotných stredných škôl.

Takto spracované údaje sú dobrým zdrojom dát pre širokú verejnosť, pre ktorú by inak bolo veľmi náročné získať všetky primárne zdroje potrebné pre takúto analýzu. Okrem toho sa takto môže každý žiak či absolvent strednej školy pozrieť, ako je na tom jeho škola, kraj alebo tí, ktorí v týchto rokoch absolvovali sa môžu porovnať s rovesníkmi. V neposlednom rade môže ísť o skvelý zdroj dát pri písaní seminárnej či inej práce týkajúcej sa tejto témy.


podpora@vysokeskoly.cz

Ďalšie články k téme

Hľadáš prácu? Pridaj sa k hraničnej a cudzineckej polícii

Hľadáš prácu? Pridaj sa k hraničnej a cudzineckej polícii

Byť súčasťou policajného zboru je pre mnohých snom. Ten sa teraz môže stať skutočnosťou. Hraničná a cudzinecká polícia Slovenskej republiky totiž hľadá nových záujemcov, ktorí by rozšírili ich rady. Pre mnohé z pozícii v policajnom zbore je potrebné mať vyštudovanú policajnú akadémiu, to ale neplatí pre tento post. Záujemcovia o novú prácu však musia splniť …

Nájsť si stáž nikdy nebolo jednoduchšie

Nájsť si stáž nikdy nebolo jednoduchšie

Či chodíš na strednú alebo vysokú školu, určite si už dostal(a) otázku na prax a pracovné skúsenosti. Alebo máš pocit, že všetci tvoji rovesníci už majú roky praxe za sebou a ty stále nič. Prax pri štúdiu je pre mnohých citlivou témou a mnohým robí vrásky na čele. Už ale nemusí, s GROWNi si totiž …